Yalka komentáře u knih
Když jsem poprvé navštívila Częstochowou, strašně mě překvapilo, že klášter leží uprostřed velkého města. Představovala jsem si vše jako v knize :-)))
Úžasný a poutavý příběh. Dojemná lovestory. Po Quo vadis moje druhá nejoblíbenější Sienkiewiczova kniha.
Pamatuju si z toho hlavně něžnou lovestory. Bezejmená dívka, která neměla na světě nikoho a nic a Andres, který toho neměl o moc víc, ale postaral se o ni, dal jí jméno (Estrellita = Hvězdička, to si pamatuju i po 20 letech od přečtení) a na oplátku dostal krásný mytologický příběh o měsíci a hvězdách.
Jinak to velmi syrová kniha (není divu vzhledem k tématu).
Naprosto se ztotožňuju s komentářem eraserheada. Krásně napsáno...
Na tuhle knížku jsem narazila úplně náhodou, skoro ještě jako dítě, někdy tak ve 14 letech a natolik jsem se do ní zamilovala, že jsem pak četla od Travena postupně všechno, co se dalo sehnat v knihovně.
Ale i pro mě zůstává nejlepší tato útlá povídková kniha (nejraději mám povídku o Američanovi, který chtěl obchodovat s domorodci, kteří pletli ozdobné košíčky, ale všechny povídky jsou krásné a skvěle vypointované). Z ostatních Travenových knih mi utkvěla jen Kareta. Asi bych se k němu měla někdy vrátit...
U nás ne moc známé, ale vzhledem k četným narážkám a citacím, které se vyskytují všude možně (namátkou: Matrix, Veronica Mars, Jo Nesbø) je dobré určitě příběh znát (btw: taky filmový muzikál z roku 1939 je dobré si obstarat, taky patří mezi klasiku, "We're off to see the wizard, The Wonderful Wizard of Oz...." to mi dodneška zní v hlavě).
Nelíbila se mi hlavně pointa a celkově mi to přišlo tak trochu rozvláčné.
V angličtině je to ale půvabné (byl to můj první audiobook v angličtině), navíc snadno sehnatelné (vzhledem k roku vydání je to už v public domain). Tragický, ale bizarní příběh plecháče mě fakt dostal, to jsem se smála nahlas (ve filmu je vynechaný).
Z téhle knížky si pamatuju pouze titulní povídku (o Punchovi & Judy) a pak povídku Moře a malé rybky. Čarodějky (bábi Zlopočasná a stařenka Oggová) vždy potěší a zrovna tahle povídka je skvělá a nabitá perfektními hláškami.
Moje oblíbená, i když mezi Čapkovými knihami není považována za nějak převratnou.