zdenek3042 komentáře u knih
Myslím, že si postava Glorie zasloužila rozepsání trochu více do hloubky, aby měl čtenář víc možností pochopit její chování. Kniha není přiliš dlouhá, prostor by na to byl. Autor dobře zachytil atmosféru doby. Čte se to dobře, závěr je už čistá depka, doporučuji nečíst, když na tom člověk není zrovna nejlíp.
Ve své době muselo být vydání této knihy opravdu senzací. Není to úplně můj šálek kávy, ale kouzlo to má. Inspirace pro muzikál se z knihy úplně nabízí.
Truman Capote bezpochyby psát uměl, až mě trochu mrzí, že toho nenapsal trochu víc. Jeho kniha Chladnokrevně mě svého času hodně oslovila a líbila se mi. Toto je
ale jiný žánr a k hlavním postavám jsem si nějak nemohl vytvořit vztah. Bylo mi tak nějak jedno, jak to dopadne. Atmosféru města a život "smetánky" se však autorovi podařilo vykreslit dobře.
První půlka knihy byla celkem fajn, ale po příjezdu do San Lorenza se příběh proměnil v celkem velký scifi a to mi už tak nesedělo. Fiktivní náboženství a společnost na ostrově pod nadvládou diktátora slouží jako přirovnání k dnešní době a možným rizikům, které přináší. Vše psané zvláštním stylem, nevím, k čemu bych to přirovnal. Nic jiného jsem zatím od tohoto autora nečetl.
Knihu jsem dostal jako dárek, ale zklamala mě. Již v úvodu jsem si říkal, že je něco špatně, když autorka vyvozuje povahu JPB dle znamení zvěrokruhu jeho rodičů. No, pak se přidalo množství chyb a překlepů, že jsem si říkal, že autorka myslela při psaní na JPB víc než bylo potřeba. Trochu jsem si říkal, jak se toto může dostat do prodeje. Zdroj Wikipedie také leccos naznačuje. Určitě bych doporučil nějaký oficiální životopis. Něco se sice dozvíte, ale to není zásluha podání autorky, ale spíše pestrého života hlavního protagonisty. V závěru se kniha vyloženě zabývá pouze trapným popisem filmů, o nějakých souvislostech v jeho životě se toho moc nedozvíme. Plakát v knize je vyloženě navíc, foto potěší.