Staročeské umění kuchařské podobné
Čeněk Zíbrt
V této nedostižné kuchařce shromáždil Čeněk Zíbrt tisíce receptů z historických kuchařských knih – ohromující celek pomůže čtenářům s afinitou k vaření získat představu, jak se naši předci z vyšších tříd stravovali, co a v jaké úpravě jedli v průběhu staletí. Souhrnná kniha tohoto formátu u nás dosud nevznikla a je potřebným počinem zejména proto, že všechny zde shromážděné recepty pocházejí z doby před příchodem brambor a dalších zemědělských plodin, například rajčat, paprik, kukuřice, jež se do Evropy dostaly v důsledku zámořských objevů a dnes tvoří základ našeho jídelníčku, bez něhož si neumíme představit oběd ni večeři. Místo těchto cizokrajných ingrediencí se vařilo, s výjimkou exotického koření, převážně z místních zdrojů, ať už se jednalo o obilniny, luštěniny či zvěřinu a bobuloviny či houby z českých lesů nebo ryby z českých řek a různě upravované maso z domácích zvířat.... celý text
Podobné knihy (5)
Tajné staročeské recepty naší babičky Klára TrnkováV dalším díle tajných receptů naší babičky si uděláme výpravu do staročeské kuchyně. Tradiční, léty prověřené rodinné recepty, přijdou k chuti i dnes a obohatí váš jídelníček. Ilustrace pocházejí ze starých obrázků a poh... více
Staročeské recepty tradiční i zapomenuté Miroslav Mayer (kuchařky)
Popis knihy není zatím k dispozici. více
Staročeské recepty aneb jak vařily naše prababičky Constans Zbořilová
Návrat do kuchyně našich předků se na první pohled zdá složitý a pracný tomu, kdo se na kulinářství dívá jako na problém mikrovlnek, fritovacích hrnců, polotovarů, mražených potravin, nebo takzvaných rychlých jídel na zp... více
Tradiční staročeská kuchyně Miroslav Mayer (kuchařky)
Předkládám laskavým čtenářům několik desítek receptů, o kterých se domnívám, že by mohly a měly najít - i bez okázalého staromilství - místo v současné kuchyni. A pokud hospodyňky potvrdí, že jejich uplatněním něco učetř... více
Staročeská kuchařka Marie Úlehlová-Tilschová
Jak se vařilo dříve? Co patří do klasické české kuchyně? Autorka o tom podává vysvětlení v této knize. 3. vydání. více
Štítky knihy
česká kuchyně historické recepty
Autorovy další knížky
1999 | Seznam pověr a zvyklostí pohanských z VIII. věku |
2000 | Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety |
2011 | Staročeské umění kuchařské |
2006 | Veselé chvíle v životě lidu českého |
2013 | Z historie piva |