Dubánek

knižní série

Přidat do oblíbených

Dubánci jsou projektem Petra Václavka, který si získal originálními fotkami žaludových panáčků přízeň mnoha českých, ale též zahraničních fanoušků. Ti den co den vyhlížejí na sociálních sítích nový snímek, ve kterém se pojí vtip, laskavost i nostalgie po dobách, kdy si jako děti vyráběli potvůrky z přírodnin. Díky spolupráci s oblíbenou spisovatelkou Klárou Smolíkovou dubánci ožívají v nápaditých příbězích, jejichž hlavním protagonistou je dubánek Borek, jeho kamarádka duběnka Lidka a pes Žulda. Dubánek Borek je knižní série zahrnující příběhy Dubánek a tajný vzkaz, Dubánek ve světě lidí a Dubánek a noční bouře. Texty mají zvyšující se obtížnost, rámcově první díl odpovídá čtenářským dovednostem dětí na konci první třídy, druhý díl druhákům a třetí knížka třeťákům. Při předčítání však zaujmou i předčtenáře.

První neprodejné vydání titulu Dubánek a tajný vzkaz se realizovalo v rámci projektu Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR Knížka pro prvňáčka 2021/2022. Výtisk v měkkých deskách dostali tedy exkluzivně jen prvňáčci při pasování na čtenáře, pokud se jejich knihovna do tohoto projektu zapojila. Vzhledem k pravidlům projektu nebylo možné knihu vydat pro běžné publikum hned. Podruhé v rozšířeném vydání vychází tedy až v září 2024. Mezitím vyšly dva volně navazující příběhy.

K sérii se pojí i pracovní sešit Jak se vyznat v knihách? Dubánkovy pracovní listy pro malé čtenáře a pisatele. Dobrodružství, o kterých se v příbězích dubánka Borka malí čtenáři dočetli, si nyní mohou díky hravým úkolům vyzkoušet.
Publikace obsahuje třicet černobílých kopírovatelných listů s ilustracemi Martina Hanschilda, které doplňuje podrobná metodika. Autorkou je opět Klára Smolíková a na obálce publikace je použita fotka Petra Václavka.