Cesta do hlubin UI mysli

Povídka od: neznámý - neuveden
Z knihy: Capricorn 70


Lidstvo je téměř vyhlazeno rasou Cizinců. Pouze hrstka lidí přežila na lodi řízené UI.

Rok vydání originálu: 2014

Povídka vyšla v knize:

Komentáře (5)

Přidat komentář

Terva
07.04.2023 5 z 5

Přinášela moc, kterou
díky zbraním získala,
také zodpovědnost?
A jaký byl vlastně díl té zodpovědnosti,
když ve skutečnosti plnila příkazy lidí?

Tohle téma se mi líbilo. I zpracovaní je povedené. Lidé zde vystupují jen jakoby v pozadí (u ledu, dá se říci) a vše nechávají na UI. Umělá Inteligence dostane velkou zodpovědnost a jedná. Mě se její rozhodnutí líbilo. Téma povídky je sice už několikrát probráno v mnoha příbězích, ale forma a pointa jsou perfektní.

Citát: Téměř nekonečný objem dat na síti ji exponenciálně rozšířil obzory a umožnil porozumět souvislostem. Rychle se dostala do obrazu reality.

PS - Povídku napsak nějaký Anton Stiffel

Adhara
08.04.2020 2 z 5

Krátka, slabá poviedka. Venuje sa téme umelej inteligencie ovládajúcej kozmickú loď s ľudskou posádkou a bojujúcej proti mimozemšťanom. Neprináša nič, čo by sme ohľadom tejto témy už nevideli. Strohé, bez emócií.


cetriolo
23.10.2018 5 z 5

Tak na tuhle povídku jsem se těšil nejvíc z celé knížky a proto mě nepříjemně překvapilo, že se jedná o tu nejkratší.

Super náhled na umělou inteligenci i když mi to přišlo hodně zrychlené (na dvou stránkách vyvine řadu nových technologií a vyhubí rasu cizáků... i když možná to byl záměr, přeci jen z umělou inteligencí se dějí věci mnohem rychleji).

Škoda, že spoustu věcí se nedozvíme (o jakou se jednalo rasu, proč útočí na lidi, zastavil se rozpad v jádru galaxie, jak si UI vedla po konci povídky atd.)

perko
16.03.2018 4 z 5

Příjemná jednohubka

cori
10.06.2015 3 z 5

Krátká povídka o UI, která musí čelit nepřátelské rase i ostatním UI. Zamyšlení o tom, jak počítače přebírají vládu nad lidstvem.