Kameňák

Povídka od: Alan Moore
Z knihy: Batman: Kameňák a další příběhy


Co všechno člověk snese, než zešílí? Jak málo stačí, aby se z vás stalo monstrum? To řeší ten nejslavnější příběh s Batmanem v hlavní roli, temné dílo kultovního Alana Moora (Strážci, V jako vendeta) a perfektního kreslíře Briana Bollanda. Kameňák je příběh, který změnil celý batmanovský svět a který se sám stal kánonem – a teď u nás poprvé vychází v barvě!
Kresba: Brian Bolland

Originální název:

Batman: The Killing Joke


Rok vydání originálu: 1988

Komentáře (2)

Přidat komentář

Ivan Kučera
03.07.2021 5 z 5

Toto je asi naozaj za 100% a v rámci Batmanovho kánonu ide o absolútne kultovú záležitosť, ktorá naozaj patrí k základnému Netopierovmu vzdelaniu, bez ktorého nedáte ani ranu. Kameňák u nás vyšiel viackrát (v čierno-bielej podobe v časopise CREW alebo v rámci knihy Kameňák a další příběhy, tam už vo farbe). Skľučujúci a ultimátny stret dvoch svetov, sveta Batmana a sveta Jokera, ktorý sa nenávidia a pritom sa navzájom svojím (bizarným) spôsobom potrebujú. Z tohto výnimočného komiksu čiastočne čerpal aj Nolan vo svojom trháku Temný rytier (napr. v oboch dielach Joker rozpráva viacero príbehov svojho "zrodu" a je otázne, či je niektorý z nich pravdivý). Koniec je v podstate krásny. Tiež svojím spôsobom.

Lenka.Vílka
31.10.2019 5 z 5

Neskutečně poetické, zároveň drsné, brutální a zároveň dojemné. Bavily mi barvy, které korespondují s příběhem v knize vyprávěným. Tomu říkám komplexní propojení slov a kresby. Navíc mě vážně pobavil doslov vztahující se právě ke Kameňáku.