Málo známý lord

Povídka od: E. C. Bentley
Z knihy: Jedenadvacet detektivů


Soukromý detektiv Trent se vydává po stopě výstředně nespolečenského, movitého lorda Southropa, který zmizel během svého pravidelného autovýletu po městečkách a krásách Anglie a Skotska. Policii se zatím podařilo vypátrat lordovu apartní pokrývkou hlavy, již nedaleko jeho hotýlku vyplavilo moře, jinak se však zdá, že se po podivínovi slehla zem; pravděpodobně tedy spáchal sebevraždu.

Anotace v knize:

Philip Trent je nejen vynikající, ale také velmi zasloužilý detektiv. Objevil se poprvé r. 1912, tedy v době, kdy detektivka procházela silnou inflací a současně i degenerovala tak, že patrně právě tehdy nabyla své špatné pověsti; nereálnost prostředí, nevěrohodnost postav i zápletek, spoléhání na celé řetězy šťastných náhod charakterizovaly běžnou masu detektivní literatury, která už pomalu přestávala zajímat i méně náročné čtenáře. Trentův první případ (který se ironii osudu či autora nazývá „Trentův poslední případ“) pomohl svou dobrou úrovní literární práce i techniky detektivního žánru obrodil a rehabilitovat detektivku. Ač dosti neortodoxní – neboť směle porušuje řadu přísných pravidel detektivkářského desatera, vyhlášeného duchovní autoritou všech autorů detektivek, Londýnským detektivním klubem, Trenl je plně normální a genialitou nezatížený detektiv, a jeho prostředí i zápletky jsou reálné a přesvědčivé.

Jako Trent sám, i jeho autor, E. C. Bentley (1875–1956), byl novinář. Přes velký úspěch své první knížky nestal se profesionálním autorem detektivek, a podle jeho původního úmyslu měl být Trentův první případ skutečně i jeho posledním. Svědčí o tom fakt, že se k této postavě vrátil teprve bezmála po čtvrt století: r. 1936 objevil se věkem nedotčený Trent znovu v románu „Trentův vlastní případ“ (za spoluautorství Bentleyho kolegy novináře H. W. Allena) a r. 1938 naposled ve sbírce povídek „Trent zakročuje“, odkud je převzal i tento příběh. O trvajícím zájmu autora o teorii i praxi detektivky a o vážnosti, které požíval v kruzích elity detektivního žánru, svědčí, že po smrti G. K. Chestertona v r. 1936 byl zvolen předsedou Londýnského detektivního klubu.

Originální název:

The Unknown Peer


Rok vydání originálu: 1938

Komentáře (2)

Přidat komentář

MM_Master
22.11.2023 5 z 5

Anglický súkromný detektív Philip Trent

kapr
14.02.2020 5 z 5

Dokonalé, přímo škola zločinu.