Obraz sira Gilberta Murrella

Povídka od: Victor L. Whitechurch
Z knihy: Jedenadvacet detektivů


Thorpe Hazell, nadšenec do železnic, prostocviků a střídmého stravování, pomáhá policii vyšetřit záhadu celého jednoho vagonu, který zmizel, zatímco vlak nepřerušeně jel mezi dvěma zastávkami. Posléze se ukáže, že vagon převážel cenné zboží, mimo jiné vzácný obraz s turbulentní minulostí.

Anotace v knize:

Thorpe Hazell se dostal do naší úzké společnosti vybraných literárních detektivů ze zvláštního důvodu. Kdyby na něho byla aplikována obvyklá měřítka, byl by téměř s určitostí vypadl: je naivně přepjatý (k jakým absurdnostem vedly u některých epigonů Holmesovy housle a injekční jehla!), není zvlášť inteligentní a vyjadřuje se tvrdě a neohrabaně. Ale má vlastnost, která se stále více cení a zřejmě se cenila už v době jeho zrodu (1912) – je totiž specialista. Specialista na železnice, jak je to také vzhledem k letopočtu zcela přirozené. Železniční technika, dobrodružství jízdních řádů, přesné časování v intervalech železně se opakující rutiny poskytovaly řadě detektivních autorů nejen nezvyklá a barvitá prostředí, nýbrž i nevyužité dosud možnosti nových realistických zápletek. Victor L. Whitechurch, autor jinak dosti průměrný, zajistil si místo v dějinách detektivky právě tím, že mezi prvními pochopil možnosti specializace vůbec a železničního prostředí – jehož podivné kouzlo má tak široce zabírající a trvalou působivost – zvláště.

Povídka je převzata ze sbírky „Napínavé příběhy železniční“, která vyšla r. 1912.

Originální název:

Sir Gilbert Murrell's Picture


Rok vydání originálu: 1905

Komentáře (2)

Přidat komentář

MM_Master
21.11.2023 4 z 5

Thorpe Hazell, špecialista na železnicu, železničnú techniku a vlakovú prepravu

kapr
14.02.2020 3 z 5

Dávám 3,49 - tedy ***. Příběh mi připadá poněkud nerealistický. Opět by to chtělo názor, tentokrát, železničního odborníka. Možná, že za určitých podmínek by bylo možné něco podobného realizovat. Přesto pochybuji.