Ráj

Povídka od: Clifford D. Simak
Z knihy: Město


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

Paradise


Rok vydání originálu: 1946

Povídka vyšla v knize:

Komentáře (2)

Přidat komentář

knihyKeMne
24.05.2021 3 z 5

Pátý příběh. Přímo navazuje na čtvrtý, volně na třetí, tím se zas vše propojuje. Zajímavé filozofické otázky se tu řeší. Ale vůbec jsem nepochopila tu věc s kaleidoskopem ani celkové vyústění, pointu. Zřejmě pochopím v další povídce, doufám. Jsem trochu zklamaná, že se to zvrtlo do roviny, kterou nechápu.

Eldar80
27.07.2017 5 z 5

Tak tohle je naprostá pecka. Tahle povídka je myšlenkový skvost. Protože jsem se zajímal od mládí o magii a duchovno, došel jsem ke stejným myšlenkám už před více než 15 lety. A teď své vlastní myšlenky čtu v knize.
Narozdíl od předchozích povídek, které od sebe dělí časová propast několika generací, tato povídka navazuje na Dezertéry a dál rozvíjí jejich stěžejní myšlenku. Co když transformace do těla Skokana není pro lidskou mysl defektní, ale naopak dá lidské mysli ohromnou možnost rozvoje? A do toho mutanti, kteří se objevili v povídce Sčítání lidu. Až teď mi došlo, že se zde asi poprvé objevují X-Meni - před 70 lety a 20 let před komixem!
Tahle povídka je analogická citátu: „Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie.“ Co když ohledně Juwainovy mimozemské filozofie by šlo říct: „Dostatečně pokročilou filozofii nelze odlišit od mystiky.“
Koho zajímá přesah ve sci-fi, asi bude stejně nadšený jako já. Kdo od sci-fi očekává napínavou akci, asi řekne, že to je blbost. U prvních povídek literární kvalita předbíhá myšlenkový obsah. V této povídce literární kvalita naprosto nestíhá v porovnání s myšlenkovým obsahem. 95%