Synové Draka

Povídka od: George R. R. Martin
Z knihy: Kniha mečů


Dva bratři, synové dobyvatelského krále, každý rozdílný stejně tak, jako byly rozdílné jejich matky. Starší Aenys zdědí trůn, jak určil jejich otec. Ale mladší Maegor si uzurpuje trůn po Aenysově předčasné smrti, ačkoliv ten má vlastního dospělého dědice. Maegor, hnán vlastní touhou po moci stejně jako ambicemi své matky, tak znovu rozdělí teprve nedávno sjednocené království. Staré křivky a nepřátelství ožívají a vypuká krutá a krvavá válka.

Originální název:

The Sons of the Dragon


Rok vydání originálu: 2017

Povídka vyšla v knize:

Komentáře (2)

Přidat komentář

xflori01
18.04.2020 4 z 5

V povídce, která sice nemá děj, a ve které jenom Martin popisuje historické dějiny otce a jeho dvou synů, kteří oba vládli Sedmi království, jde vidět, o kolik je Martin lepší spisovatel než ostatní, jež měli povídky ve sbírce. Přestože se jedná jen o líčení dějin, je to napsáno poutavou formou. Myslel jsem, že to budu nudně číst, ale mile mě překvapilo, že jsem se do povídky poutavě začetl.

Nevada
14.11.2019 4 z 5

Jednoznačně nejslabší z povídek doprovázejících a rozšiřujících svět Písně ledu a ohně, ale pro fanoušky "fiktivní historie" této ságy pořád zajímavé čtení. I když některým možná bude vadit popisný styl kroniky. Osobně mi vadil závěr, který působí dojmem, že Martin příliš rozepsal a pak potřeboval povídku utnout.
G.R.R.M. povídku později o něco rozšířil a použil jako součást targaryenských dějin v knize Oheň a krev.