Záhada rudých rtů / Prípad karmínového bozku

Povídka od: Erle Stanley Gardner
Z knihy: Trinásťkrát vražda, Jedenadvacet detektivů, Třikrát obhájce Perry Mason


V předvečer svatby Fay Allisonové se její spolubydlící Anita Bonsalová odebéře navštívit svého milence Clemense v jeho tajném bytě. Později večer ho však nalezne zhrouceného na koberci, se sklenkou kyanidu v ruce a podivným otiskem rudých rtů na čele. Anita se rozhodne rychle jednat, aby nebyla s případem spojena.

Anotace v knize:
Není frází ani nadsázkou označit Erle Stanley Gardnera (*1889) za jednoho z nejvýznačnějších soudobých autorů v oblasti klasické detektivky, ovšem její varietas americana. Gardner je typický Američan už svou technologií práce, která mu umožňuje už pětatřicet let spojoval neuvěřitelnou kvantitu (jeho knížky by zaplnily několik regálů) se zaručenou standardní kvalitou. Jeho hrdinů je celá menší galerie. Prvním byl v třicátých letech sympatický rošťák Lester Leith, podvodník džentlmen a americká obdoba Arsèna Lupina, který s velkým důmyslem, mladistvým gustem a příjemným humorem aplikoval americkou verzi zásady krásti nakradené, nacházeje i při tomto boji na dvě fronty ještě čas mimochodem a nenápadně pomáhat utlačovaným. Už méně je známo, že současně s „masonovskou“ řadou vydával Gardner po léta pod jménem A. A. Fair sérii detektivek, jejichž hrdiny jsou dva společníci soukromé detektivní kanceláře, Berta Coolová a Donald Lam; je pravda, že tato série nepatří plně k detektivce klasické, nýbrž spíš k typicky americkému žánru napínavé, dějové detektivky.

Vrcholem Gardnerovy tvorby jsou ovšem jeho „právnické" detektivky. Hrdinou jedné řady je čestný a nekompromisní okresní prokurátor Doug Selby, hrdinou druhé Perry Mason, obhájce bizarních a ztracených procesů; oba zápasí vždy na dvě fronty – proti důkladně skrytému zločinci a proti zaujaté či politicky přímo zkorumpované policii a prokuratuře. Z obou sérií, které vycházejí už mnoho let souběžně, je Masonova řada početnější a populárnější. Perry Mason buduje svůj případ na jediné, nepatrné a kuriózní stopě a dovede děj vystupňovat tak, že k překvapivému rozuzlení dochází teprve v dramatickém boji obhajoby s prokurátorem před porotou. Důkladné vypracování zápletky a železná logika postupu od nepatrné stopy až k překvapivému rozuzlení charakterizují všechna dobrodružství Perryho Masona; ani náročný čtenář – a pro ty Gardner píše – si proto nepovšimne, že tato dobrodružství se odehrávají v trochu stereotypním prostředí, že složitý aparát anglosaského trestního procesu je tu většinou jen nefunkční kulisou a že literární styl je někdy trochu strohý. Naše povídka je jeden z mála krátkých příběhů Perryho Masona: i v něm je ostatně dost děje na celou knížku.

Originální název:

The Case Of The Crimson Kiss


Rok vydání originálu: 1948

Komentáře (2)

Přidat komentář

MM_Master
29.11.2023 5 z 5

Advokát Perry Mason

kapr
14.02.2020 5 z 5

Opravdu krásné. Bohužel se právnické detektivky dají číst jen občas.