Záhořanský hon

Povídka od: Alois Jirásek
Z knihy: Já mám nejkrásnější milou, Zahořanský hon a jiné


Při veselém rozmlouvání zaregistrují, že ve druhé místnosti sedí nádherná slečna se starým, jistě nóbl pánem. Rysovi okamžitě padne do oka, a tak požádá Vojnu, aby narychlo složil nějakou skladbu, kterou pak Vojna se Svídou zahrají pod okny neznámé mladé dívky. Dívka se sice v okně mihne, ale je odehnána svým obstarožným průvodcem…
Ráno se starý pán snaží dozvědět, kdo byli ti hudebníci a kdo to vše zorganizoval. Svída a Vojna zjišťují, že se jedná o vrchního na zámku v Zahořanech. Tomu se hudba tuze líbila, a protože chystá na podzim velký hon pro mladého hraběte, potřebuje dobrého myslivce i kantora-hudebníka. Nabídne tedy Vojnovi a Svídovi službu, kterou oba přijímají. Rysa však vrchní nechce ani vidět.
Všichni tedy – kromě Rysa – odjíždějí kočárem na zámek v Zahořanech. Nesmělý Vojna, který celou cestu sedí s mladou neteří vrchního v kočáře, se do mladé dívky zamiluje…
Jakmile dorazí kočár na zámek, jsou všichni překvapeni – vítá je totiž malíř Rys. Hrabě jej pozval na zámek, aby obnovil staré obrazy. Vrchní je naštvaný, Svída s Vojnou mají radost.
Neteř vrchního, Tereza, se dozvídá, že dostaveníčko pod jejími okny bylo nápadem malíře Rysa, a začne se s ním sbližovat. Vrchní je obezřetný – Rysa nesnáší a snaží se mu za každou cenu házet klacky pod nohy. Ostatně s Terezou má jiné plány – má pro ni za ženicha bohatého, starého barona.
Rys se pokouší s Terezou zkontaktovat, ale Vojna je natolik bojácný, že se před ním skrývá, aby mu nemusel pomáhat, a Svída je pořád mimo zámek, chystá vše potřebné na velký hon.
Nakonec se mu podaří objevit za starými obrazy tajné dveře, kterými se dostane k Tereze. Tak začínají jejich tajné schůzky, při kterých se oba do sebe zamilují.
Vrchní se však nevzdává – aby se Rysa zbavil, vymůže na hraběti příkaz, že Rys musí vymalovat lovecký altán mimo zámek. Rys tedy opouští zámek, na který přijíždí starý baron, kterého vrchní vnucuje Tereze za manžela.
Vojnova servilita vůči vrchnímu dosáhne vrcholu, když dovolí, aby si vrchní přivlastnil jeho skladbu, kterou má být vítán hrabě a jeho hosté.
Trápení, které však vrchní působí Tereze, Vojnu zlomí – rozhodne se spolu s Rysem a Svídou, že se vrchnímu pomstí…
Začíná hon. Přijíždí hrabě se svými početnými hosty. Vše probíhá bez problémů, až do doby, když se vrchní dozví, že Tereza zmizela. Jede jí hledat, zabloudí, a dostane se spolu s baronem do středu štvanice. Nakonec se ukryjí v loveckém altánu, jehož nové výzdoby si ani nevšimnou… Do altánu, kde je připravena hostina, se po honu přiřítí hrabě se svými hosty. Jako překvapení se náhle v ohradě před altánem objeví zajíci s připevněnými malovanými postavami, které zobrazují Vojnu i vrchního. Všichni se baví a zjišťují, že pod postavami jsou texty – hrabě se tak mimojiné dozvídá, že si vrchní Vojnovu hudbu přivlastnil. Když všichni vejdou v dobrém rozmaru do altánu, překvapí je nevšední malířská výzdoba zpodobňujícího vrchního i Vojnu… Vrchní před ostudou prchá.
Mezitím Tereza odjíždí s Vojnou ze zámku. Rys se ještě chvíli na zámku naoko zdrží, ale po odchodu ze zámku si bere Terezu za manželku. Vojna se smiřuje s prohrou v lásce, vrchní odchází před ostudou při honu, nepříliš dobrým výsledkem kontroly jeho hospodaření na zámku i útěkem vlastní neteře ze zámku ke své sestře a rokokový příběh končí…

Zdroj: aloisjirasek.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář