Brněnské Židovky přehled
Naďa Horáková
Mocní a ubozí Markrabství moravského série
Nový moravský markrabě Jan Jindřich bojuje o záchranu svého klatbou postiženého manželství s Markétou Opavskou a sžívá se s Brnem, jehož součástí je i Židovská čtvrť Tamější rabín Izák, který vychovává kromě vlastních dětí i schovanku Hester, spolupracuje s „židovským“ rychtářem z řad brněnských patricijů a společně řeší zločiny, jichž se dopustili Židé na křesťanech a křesťané na Židech Žid Mordechaj a jeho dcera Noba přežili dva pogromy, ve Špýru a ve Vratislavi, a hledají útočiště v Brně, kde zatím žili Židé a měšťané ve vzájemné toleranci. Nová církevní nařízení pražského arcibiskupa však štvou křesťany proti Židům jako původcům všeho zla. Podaří se markraběti udržet v Brně nadále pořádek, nebo kněží vyprovokují neklidné, morem zkroušené Brňany k pogromu? Blíží se kritický den, Velký pátek roku 1350, který prověří sílu letitých vzájemných vztahů.... celý text
Romány Literatura česká Historické romány
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brněnské Židovky. Přihlašte se a napište ho.
Tahle série audioknih mě chytla. Nevěstky se mi líbily o fous víc, ale i tento příběh byl zajímavý. Body navíc za prostředí Brna. Neustále googlím, kde byla která brána, plácek či trh. Doporučuji.
Tuhle detektivní sérii mám moc ráda. Ani tentokrát jsem s ní nesáhla vedle. Baví mě, jak autorka barevně a přitom erudovaně popisuje tehdejší život ve středověkém Brně. Obzvlášť to, že se zaměřuje na ženy. Většina postav mi byla sympatická a držela jsem jim palce. Naštěstí ne všichni dopadli špatně. Opravdu krásné počtení.
Kniha Brněnské Židovky v seznamech
2012 | Brněnské nevěstky |
2013 | Ženy na pranýři |
2008 | Bestie z Karlštejna, aneb, Kronika hříšného kněze |
2014 | Brněnské Židovky |
2020 | Korálky z klokočí |
Když tak čtu poznámky o korektuře, jsem ráda, že si nechávám tuto sérii číst, tudíž mohu hodnotit plným počtem bodů :)
Poslouchá se to moc hezky, a až zamrzí, když je konec.
Ačkoli to do děje patří, drakonické tresty, s nimiž se tu setkáme u odsouzených, působí dosti děsivě, ač se autorka v detailech nevyžívá. Je to třetí kniha této série, kterou jsem přečetla a mám rozečtené/rozposlouchané Ženy na pranýři a nejsem si jistá, kdy se která z knih odehrává. Časová osa historická (markraběcí pár od klatby do smrti Markéty Opavské) by měla teoreticky začínat v této době, kdy byl pár v klatbě. Ale různé dějové linky zase nasvědčují jinému časovému uspořádání. Každopádně to není nic, co by nějak příliš vadilo :)