Broučci přehled

Broučci
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224299/bmid_broucci-224299.jpg 4 1143 1143

Kniha pojednává o rodině svatojánským broučků – mamince, tatínkovi a Broučkovi, který ale jako kluk býval neposlušný. Broučci žili v souladu s přírodou a Biblí. Před jídlem se modlili, konali dobro a věřili, že vše, co je čeká, je z rukou Božích. Nejmoudřejší postavou knihy je Janinka – předlohou pro ni byla Karafiátovi skotská mecenáška Denistoun Buchanan of Auchentorley (1819-1912), která pak byla jeho rádkyní, intelektuální i materiální oporou. To ona mu umožnila publikovat první vydání Broučků. Před příchodem zimy broučci zabednili chaloupku a celou zimu si topili dřevem, aby nezmrzli. Zvířecí postavičky se chovají jako lidé, přejímají tedy jejich dobré i špatné vlastnosti. Za samozřejmou považují obětavou a nezištnou práci pro druhé, jejich vzájemný vztah je prostoupen porozuměním a láskou. Sledujeme Broučkovy příhody i jeho dospívání a koloběh života v rodině, kde se z dětí stávají rodiče. Karafiát se nevyhýbá se ani smrti jako přirozené součásti života – tam, kde nějaký brouček zemře, vyroste chudobka. A tak když na konci knihy se dočteme, že po kruté zimě pod jalovcem vykvetlo dvanáct chudobek, pochopí i nejmenší čtenář, co se stalo, aniž jej to vyděsí a traumatizuje. K nesmírnému úspěchu knihy nepochybně přispěl i Karafiátův básnický sloh ovlivněný lidovou řečí a poetické líčení přírody ve všech ročních obdobích.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Broučci. Přihlašte se a napište ho.

1Klárka1
29.11.2024 5 z 5

Kniha "Broučci" od Jana Karafiáta ma sprevádzala detstvom a dodnes v mojej pamäti vyvoláva nostalgické spomienky. Táto rozprávková kniha ma preniesla do tajomného sveta drobných stvorení, ktorých dobrodružstvá sú nielen fascinujúce, ale aj poučné. Autor nádherne zachytil krásu prírody a detskej fantázie, pričom do svojich príbehov zaplietol hlboké myšlienky o priateľstve, rodine a hodnotách, ktoré sú aktuálne aj v súčasnosti.

Pri čítaní som sa cítila ako súčasť ich sveta, prežívala som ich radosti, strasti, ale aj spoločné chvíle pri získavaní životných skúseností. Karafiátovo majstrovské písanie vytvára čarovnú atmosféru, ktorá ma neustále nútila zahĺbiť sa do ďalších riadkov.

Moje detstvo by nebolo úplné bez týchto krásnych rozprávok, ktoré mi poskytli nielen zábavu, ale aj morálne ponaučenia. "Broučci" sú pre mňa viac než len kniha – sú to spomienky, ktoré si vždy s láskou uchovám vo svojom srdci.

Twinfy93
26.11.2024 1 z 5

Knížka je moc nábožensky urputná. Jako dítě jsem to tolik nevnimala

martianekk
25.11.2024 4 z 5

Jan Karafiát napsal toto základní dílo české dětské literatury přesně sto let před mým narozením. Používá něžný a srozumitelný básnický sloh a mě nezbývá než doporučit.

Kniha Broučci v seznamech

v Přečtených1 806x