Citadela přehled

Citadela
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491471/bmid_citadela-K2L-491471.jpg 4 477 477

Cenu má pouze cesta. Pouze ona trvá... Bohatství Citadely spočívá především v neobyčejné intenzitě a hloubce, do níž Saint-Exupéry postupně proniká neustálými návraty k základním tématům lidské existence – lásce, přátelství, věrnosti, službě, společenství a tvorbě. V dnešní době, tak poznamenané rozptýleností, spěchem a přebytkem slov a obrazů, zakrývajících vnitřní prázdnotu, zní poselství Citadely zvláště aktuálně. Kniha významného francouzského autora vychází již v 6. vydání. V edici Světová próza vychází již v 7. vydání úplný překlad Saint-Exupéryho Citadely. Text, který se našel v autorově pozůstalosti, byl z poloviny autorem neupravovaný a na mnoha místech docházelo k opakování myšlenek. To bylo také důvodem, proč u nás nejdříve vyšel výbor z tohoto stěžejního díla. Při krácení textu byly vybrány metafory, které byly nejvíce výstižné a které nejpřesněji vyjadřovaly Saint-Exupéryho myšlení. Naopak vynechány byly ty, které nemohly vyjít z ideologických důvodů. Kompletní překlad Citadely z pera zkušené překladatelky Věry Dvořákové ocení všichni, kdo chtějí sledovat utváření autorových myšlenek a jeho básnické řeči. V tomto kompletu je také nejvíce zvýrazněna duchovní linka autorovy básnické meditace.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Citadelle, 1948


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Citadela. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (93)

MiTro
18.09.2024 5 z 5

Extrémně náročná kniha, která staví autora do jiného světla, než jak ho známe (především) z Malého prince. Plynulý a neustále se opakující proud v autorově rozjímání o smyslu a podstatě života, kde si mnohdy protiřečí, ale to je v pořádku. Je zapotřebí si uvědomit, na jakém historickém období kniha vznikala - na pozadí druhé světové války. Veškeré iluze o bratrství lidstva, lásce, péči o druhé, přátelství... to vše vzalo za své.

Lady Greystoke
13.09.2024

Citadelu mám už dlouhá léta v knihovně a vážně jsem se na ní těšila. Když na ni letos konečně došlo, po přečtení pár stránek jsem došla k závěru, že tohle fakt číst nechci. Asi tak, jak píše elfos níže. Málokdy se mi stane, že něco nedočtu, ale tady to vážně nešlo. Upřímně řečeno ani Malý princ mě nikdy neuchvátil a stále nechápu, co na něm všichni maji. Takže Exupery za mě zjevně ne.


elfos
02.09.2024 2 z 5

Moc mě to mrzí. Roky jsem se na Citadelu strašně moc těšila, a letos jsem konečně měla možnost si ji přečíst. A.... dalo by se to vyjádřit jedním slovem: NE.
Záplava myšlenek a názorů/přesvědčení/přesvědčování, které ve mně budily nejen pocit nesouhlasu, ale často přímo odporu. Řeči o chátře a lůze. O prosazování síly a tvrdosti, nadvlády a znásilňování. Jak nenávidí to a tamto, tyhle a tamty. Dehonestace žen a lásky. Fakt.... chvílemi mě jímala hrůza a velký smutek, že tohle napsal autor Malého prince a kreslíř beránka :-( .... Nezlepšily to ani občasné "hezké" obrazy a myšlenky, často o kus dál popřené a poplivané.
Jediné hezké tam jsou cedry a ticho.
Moc mě to mrzí. :-(

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (26)

Chceš-li postavit loď, nesmíš poslat muže, aby sehnali dřevo a připravovali nástroje, ale nejprve musíš ve svých mužích vzbudit touhu po nekonečných dálkách otevřeného moře.


Prospěšné je jen to, co klade odpor.


Je třeba od každého žádat jen to, co může dát. Autorita závisí především na rozumu. Poručíš-li svému lidu, aby šel a vrhl se do moře, vzbouří se. Mám právo vyžadovat poslušnost, protože mé rozkazy jsou rozumné.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Citadela v seznamech

v Právě čtených78x
v Přečtených707x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených104x
v Knihotéce438x
v Chystám se číst491x
v Chci si koupit95x
v dalších seznamech2x