Drahý příteli přehled
Anne-Laure Bondoux , Jean-Claude Mourlevat
Pierre-Marie Sotto je slavný, u čtenářů úspěšný a kritikou oceňovaný spisovatel. Je to ale také stárnoucí, osamělý muž, a pokud jde o jeho práci – momentálně je v hluboké tvůrčí krizi. Jednoho dne k němu dorazí objemná obálka bez zpáteční adresy; jediný kontakt na ní uvedený je e-mailová adresa jisté Adeline Parmelanové. Sotto nepochybuje, že mu nějaká „nadějná spisovatelka“ posílá k posouzení svůj rukopis. Obálku neotevře, odesílatelku zdvořile odmítne a požádá ji o adresu, kam by mohl zásilku vrátit. Než mu Adeline vyhoví, vymění si spolu několik e-mailů, které jsou natolik vtipné a zajímavé, že v dopisování pokračují a objemná obálka zůstává (na žádost Adeline) ležet neotevřená na Sottově polici. Jenomže je v tom háček Anne-Laure Bondouxová (*1971) vystudovala moderní literaturu a poté začala psát zejména pro děti v těžké životní situaci; pro ně také založila úspěšnou dílnu tvůrčího psaní. Věnovala se divadlu, psaní písní, pracovala jako knižní redaktorka i novinářka. Její romány jsou přeloženy do dvacítky jazyků a jak ve Francii, tak v zahraničí za ně získala několik ocenění, udělovaných za tvorbu pro děti a mládež. Román v e-mailech Drahý příteli, který napsala spolu s Jeanem-Claudem Mourlevatem, je výjimečně určen dospělým čtenářům, jeho protagonisté si ovšem navzdory svému věku hrají rádi jako děti. Jean-Claude Mourlevat (*1952) vystudoval německou literaturu a poté učil němčinu v Německu i Francii. Nakonec však učitelské povolání opustil a vydal se na cesty s klaunským představením pro jednoho herce; věnoval se i jiným divadelním žánrům jako režisér i jako herec. Od roku 1997, kdy mu vyšla první kniha, se věnuje psaní – svou tvorbu zaměřuje na děti a mládež a v této oblasti získal několik francouzských i zahraničních ocenění.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
Et je danse, aussi, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Drahý příteli. Přihlašte se a napište ho.
Neměla jsem velká očekávání, ale kniha mě vtáhla a nutila číst a číst. Na psaném povídání je krásné (a někdy i zradné), že si představujeme tón, jakým byla věta podána, jak se u toho ten druhý tvářil...(tři tečky ;-)) a všechny jiné drobnosti, které dělají takovouto korespondenci zajímavější. Sama to mám ráda, a proto se mi kniha fakt líbila. Byla vtipná, záhadná, milá a překvapivě dojemná.
Famózně vystavěný milostný příběh jen na základě mailové korespondence. Wow. Jean-Claude umí na papír kdeco. Lahůdka.
Kniha Drahý příteli v seznamech
Příjemné, odpočinkové čtení. Začátek byl takový pomalý, ovšem někde od sté stránky jsem skoro nemohla přestat číst. Pomalé odhalování minulosti, postupné zvraty, překvapení. Původní tři hvězdičky vystoupaly na jasné čtyři. Ke třem hvězdičkám jsem se vrátila po epilogu. V každém případě je to kniha pro příjemný odpočinek a pohodu.