Fatu-Hiva přehled
Thor Heyerdahl
Netradiční svatební cesta. „Zahoď hodinky, zahoď kalendář... vrať se do pralesa.“ Ostrov Fatu-Hiva přímo nabízí život jen z darů přírody...
Literatura světová Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1981 , Mladá frontaOriginální název:
Fatu-Hiva (Back to Nature), 1974
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fatu-Hiva. Přihlašte se a napište ho.
Mám rád takéto staré knihy. Kniha popisuje reálne udalosti z roku 1938. Už vtedy, mali ľudia potrebu utiecť pred civilizaciou. Koľkí z nás v súčastnosti by dokázali žiť na jeden rok úplne mimo civilizáciu? Doporučujem!
Pôsobí to na prvý pohľad ako dobrodružný román, ale v skutočnosti sú to skutočné udalosti...úprimne závidím.
Písané zrozumiteľným jazykom, pútavo, vedecké objavy a úvahy o nich ma tiež veľmi bavili.
Cítiť z pána Thora Heyerdahla, že je kombináciou dobrodruha, vedca, rojka aj praktického človeka. Čo je veľmi sympatické aj osožné. A z toho všetkého vychádzali aj jeho filozofické úvahy.
Kniha Fatu-Hiva v seznamech
1957 | Ve znamení Kon-Tiki |
1981 | Fatu-Hiva |
1974 | Výpravy Ra |
1970 | Aku-aku: (Tajemství Velikonočního ostrova) |
1983 | Staré civilizace a oceán |
Kniha je o dost slabší než Ve znamení Kon-Tiki. Je to také velké dobrodružství, za příběh a „modus operandi“ té celé anabáze bych dal absolutorium, ale:
- na můj vkus je tam stále dokola a obsesivně odkazováno na původ tichomořských národů v Jižní Americe
- stesky a úvahy nad zkažeností moderní doby a bílého člověka neznějí právě nejpřesvědčivěji, ta různá zamyšlení mi přijdou taková na sílu vypocená
- adorace přírody – proč ne, ale ta má i svou odvrácenou tvář, moskyty a jinou havěť, období dešťů a nemoci – kdyby je domorodci nepřeplavili na jiný ostrov, přišli by tam o zdraví nebo rovnou o život
- humoru tam je jen tolik, co by se za nehet vešlo
Romantické představy jsou jedna věc, ale realita člověka vrátí z oblohy zpět na tvrdou zem. Trošku mi to připomínalo knihu Ve spárech Aljašky (tu knihu mám hodně rád), kde taky Jan Kopka vyčítal naší civilizaci kde co a přec on byl, aniž by si to uvědomoval, její typický misionář - musel sehnat spoustu kapitalistických donátorů, jinak by nemohl Iditarod vůbec jet a poté se vlastně nesmyslně mordovat v zimě přes celou Aljašku, aby si splnil pochybný cíl či sen v obskurním a nebezpečném závodě odnikud nikam.
Ale přesto je to dobré číst, že iluze, sny a romantika jsou krásná věc (!), ale všechno jednou končí a často to končí přesně takhle.
3,5*