Prokletí brněnských řeholníků přehled
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Jedním z osobních nepřátel Oldřicha z Chlumu byl olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. Proto správce Bezdězu nesmírně překvapí, když biskup požádá krále Přemysla II. Otakara, aby Oldřicha poslal vyšetřovat do Brna. A ještě záhadnější je údajný důvod jeho cesty - krádež v klášteře tamních minoritů.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prokletí brněnských řeholníků. Přihlašte se a napište ho.
Další Vondruška a jeho Oldřich za mnou. A musím říct, že oproti předchozímu dílu "Apage Satanas" mne tenhle díl zase opět bavil - určitě víc. Zas to pro mne byl ten starý dobrý příběh, jak to mám u Vondrušky již zažité a jak mne to baví.
Tentokrát se ocitáme v Brně v místech, které trochu znám, tak jsem měla radost, že jsme se pohybovali na místech, které jsem si mohla aspoň trochu orientačně představovat - aspoň na mapě. (Jasně, vím, že od 13. století se mnoho změnilo, ale rozumíme si...)
Téma, které na začátku vypadá nenápadně - krádež všedně tvářící se knihy - pro ne nakonec bylo docela zajímavé, protože se týkalo určitého historického tématu, které mne docela zajímá, tak jsem se docela bavila.
Opět klasické popichování Oty a Diviše kolem sličných sklepnic, které mne prostě baví, klasické Oldřichovo pátrání, jak to známe.
Lepší 3 hvězdy v tomto případě.
Kniha Prokletí brněnských řeholníků v seznamech
Brno 13. století historické detektivky Oldřich z Chlumu (fiktivní postava)
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Zdaleka ne poprvé jsem tuto knížku přečetla a jako vždy s chutí, příběhy, které vyšetřuje Oldřich z Chlumu, si vždy odpočinkově užívám. Pan Vondruška píše čtivě. Zde v Brně měli dost samostatného vyšetřování i pomocníci Oldřicha - panoš Ota i Diviš a jako vždy nechybí ani humor. Navíc je tu pátrání s přesahem do hluboké minulosti, což si jako milovník historie též užívám.
Za mě spokojenost, navíc tím, že žiju v Brně, jsem si vychutnala přesné popisy všech míst, kde se děj odehrával.