Je to jenom sranda přehled
Blanka Luxová
Na střední škole Abrahama Lincolna byla vyhlášena soutěž krásy a talentu. Její vítěz má získat pohádkovou odměnu a smlouvu s modelingovou agenturou. Mezi přihlášenými je i Aaron, který potřebuje peníze na univerzitu. Mia se zase chce prosadit jako make-up umělkyně na sociálních sítích. A Samantha touží získat respekt ostatních. Uvnitř ale všichni svádí své osobní boje – s anorexií, steroidy, vitiligem. Online bitva o přízeň hlasujících začíná. Co budou soutěžící ochotní pro výhru obětovat?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Je to jenom sranda. Přihlašte se a napište ho.
Tahle kniha byla všechno, jenom ne sranda. Soutěž krásy a talentu donutí studenty přihlásit se z různých důvodů - nedostatek peněz, touha po popularitě, nebo respektu. Rozhodně to ale není jednoduchá cesta, protože se každý ze tří hlavních postav potýká v osobním životě s vlastními démony.
Já to překombinování naprosto chápu - kniha nemá být příběhem dokonalých, psychicky vyrovnaných, instagramově krásných lidí. Má být příběhem, který poodhalí strachy a bolesti, které si lidi v sobě nesou. Ať už je to PPP, vitiligo, toxická maskulinita, nebo špatný rodinný stav. Nutno podotknout, že velkou roli v tomto porovnávání se v této knize (i reálném životě) má i šikana. Zřejmě to byla pro mě nejhorší část knihy. Hnusné posměšky a nadávky, které člověk slyší od ostatních, a pak si je tak nějak přivlastní a začne jim věřit.
Kniha má tak dvě dějové linie, které se mezi sebou proplétají - soutěž, ve které chtějí tři hlavní postavy uspět, a jejich osobní životy, vyprávěny v přítomnosti, ale i v minulosti. Jediné, co mě ma knížce zarazilo, byla slepota lidí vůči Sam, která trpěla PPP. Dostala se na 36 kg a nikdo ze spolužáků nic neřekl - uměla to dobře skrývat? Nosila velké mikiny a volné kalhoty? Jak je možné, že si toho nikdo nevšiml? A občas mě zaskočil anglický výraz, který by se ale určitě dal přeložit do češtiny a i se používá - ale je pravda, že dnešnímu slangu na střední už nerozumím a možná, že se právě ty zmíněné anglické výrazy prostě mezi studentama používají víc.
Kniha by měla být povinnou četbou na SŠ. Několikrát jsem u ní brečela. Byla emotivní, hořká a silná.
4,5*/5*
Čtivá a hluboká kniha, která si výhru literární soutěže opravdu zasloužila, a je škoda, že se jí nedostává více pozornosti.
Příběh je plný těžko řešitelných problémů, se kterými se dnešní společnost setkává až příliš často. Postavy je řeší po svém, ale celkem uvěřitelně.
Super děj, super postavy a super situace. Autorce vysekávám poklonu za skvělý příběh.
Jediné, co mě na knize vyloženě zklamalo, je slovosled. Zní, jako kdyby autorka překládala z cizího jazyka, a redaktor a korektor odvedl i špatnou práci z hlediska chyb v textu.
Doporučuji, hlavně pokud máte rádi heavy contemporary a nejste nejcitlivější povahy :)
Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)
07.04.2024
Kniha Je to jenom sranda v seznamech
Poznámky pod čarou jsem teda v beletrii ještě neviděla xD to tam nemá co dělat, nevím, jak to mohl někdo dovolit. Pardon, ale to jsem prostě musela říct. Knížka mi přijde jako kdyby ji psalo dítě na základní škole. Sice je prostřední středoškoláků, ale sakra... Ta šikana je fakt jak od malých dětí. Takhle se to na střední neděje xD Co se mi líbilo, byla myšlenka. Ale jinak se to snažilo až moc působit jako nějaké psychologické dílo, což asi není úplně špatné, ale dělo se toho tam až moc a byl malý prostor na vše. Kdyby autorka měla možná více zkušeností se psaním, více by se rozepsala nebo by to nějak lépe podala. Teď už mi přijde, že jsem hodně tvrdá, ale nechci chodit kolem horké kaše.