Trestancem na Edenii přehled

Trestancem na Edenii
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12214/bmid_trestancem-na-edenii-5lA-12214.jpg 4 28 28

Jedna z řad knih, ve které se nevyskytuje Mark ani Ray Poručík Ed Tand byl odsouzen k dvaceti letům kárného tábora na planetě Edenii za pašování záhadné drogy, která se začala šířit na Zemi a planetách Unie. Na Edenii člověka ohrožují obrovští hmyzí mutanti, připomínající kudlanky nábožné, které vězňové musí hubit. Tand brzy zjistí, že se stal obětí ošklivé intriky, a přísahá pomstu. Podaří se mu z planety uniknout?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný

Le bagne d'Edenia, 1975

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trestancem na Edenii. Přihlašte se a napište ho.

Ivan F
20.07.2024 4 z 5

Mark Stone bez Marka Stonea? Áno, pretože príbeh Eda Tanda vznikol o celých sedem rokov skôr, než prvý s Markom. Musím uznať, že sa mi príbeh páčil viac než Posledný obyvateľ planéty Zwor, hoci kostra je rovnaká. Autor knih bol Francúz a evidentne sa inšpiroval príbehom Edmonta Dantesa (hlavne doba čakania na pomstu), a to mi rezalo. Som zvedvý, ako to bude s ďalšími knižkami z tejto série, lebo momentálne nie som schopný relevantne posúdiť ich kvalitu - je to priamočiare a veľmi ľahké vesmírne dobrodružstvo, napísané skutočne jednoducho, a tým pádom sa to neskutočne dobre číta. Ideálny kratučký román na leto.

Terva
15.04.2024 5 z 5

„Zajímalo by ho,
jaký je to život,
když jeden
přesně ví,
co si myslí druhý.“

„Ed Tand, narozen v New Yorku na Zemi, 23 let. Před třemi lety absolvoval s vyznamenáním Astronautickou akademii . . .“

„Trestancem na Edenii“ je docela krutý příběh. Tím krutý nemyslím ani tak „krvavý“, ale „krutý“ tím faktem, jak dlouho Ed Tand čeká na svou pomstu. Dokonce bych mohl i říci, že tohle je tak zajímavý příběh, z pera Jean-Pierre Garena, že by si zasloužil i celou knihu. Mám pocit, že materiál by se našel. Časový úsek v této „bružůrce“ je dostatečně dlouhý, aby vydal na celý román. A navíc jsem si tuto zkrácenou verzi docela užíval. Ed Tand je tak trochu jiný hrdina, než jsme si u pana Garena zvykli.

Malá ochutnávka:
Povídejte mi o Kalo. Je vás hodně?
„Tak milion. Už delší dobu se snažíme udržovat stálý počet obyvatelstva. Dožíváme se zhruba vašich dvou set let a neznáme nemoci. Kdybychom nekontrolovali porodnost, byly by nás brzy miliardy a život by byl nemožný . . .

Čtenář ví, že je Ed odsouzen neprávem. Ale hlavní hrdina nikam nespěchá. A jak léta běží, jeho úmysl se pomstít narůstá a zdokonaluje se. Tak že jsem to jeho vězení na Edenii chápal. A jako on, jsem i já přijal trest a jen čekal jak se mu pomsta povede. Zajímavý jsou také protivníci na planetě, kterou Země využívá jako trestaneckou kolonii. Jsou to létající hmyzí mutanti, unášejí trestance i dozorce a kdoví, co s nimi dělají. Navíc je tu i zvláštní mimozemská inteligence. Konec příběhu je perfektní a po dlouhé době jsem musel i zatleskat.
Deset půlek létajících hmyzích Hetešáků.
( ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ )

Citát: Ještě štěstí že tento národ je mírumilovný, jinak by klidně dobyl celou Galaxii.

Llewelyn
07.08.2023 5 z 5

Mark Stone je klasika. Tohle se vymykalo jak postavou, tak dějem. Přesto patří tento díl k mým nejoblíbenějším. U rychlého přečtení mě napadlo, jak by si asi s tímto námětem poradil jiný autor, který by mu dal větší rozsah a kvalitnější styl psaní.
P.S. Sci-fi verze Hraběte Monte Christa, to opravdu sedí.

Zajímalo by ho, jaký je to život, když jeden přesně ví, co si myslí druhý.

Kniha Trestancem na Edenii v seznamech

v Mé knihovně40x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)