Ortel / V kárném táboře přehled

Ortel / V kárném táboře
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546924/bmid_ortel-v-karnem-tabore.jpg 5 2 2

V povídkách Ortel i V kárném táboře rezonuje téma soudu a rozsudku. Obě díla patří k několika málo textům, které měly zůstat na Kafkovo přání po jeho smrti zachovány. V tomto svazku vycházejí společně v novém překladu. Rozsáhlá odborná literatura interpretuje povídku Ortel z nejrůznějších zorných úhlů – výklady sahají od prostého konstatování zřejmých paralel mezi životem hlavního hrdiny Georga a Kafkovým (vztah ke snoubence, složitý vztah mezi synem a otcem, resp. mezi jejich světy) přes úvahy o obecné podstatě soudu či rozsudku až po existencialistické náhledy na člověka a společnost. Způsob, jímž Kafka zkoumá lidskou duši a motivace, o které se opírá naše konání, většina studií shodně uvádí do spojitosti s teoriemi Friedricha Nietzscheho a Sigmunda Freuda. Kafkovské téma soudu a rozsudku rezonuje i v povídce V kárném táboře, zde je však dovedeno do hrůzyplné krajnosti. Proceduru mučení svěřil Kafka programovatelnému stroji, zatímco katův úkol spočívá pouze v dohlížení na bezchybný chod mašiny, jejíž kódy nikdo, kromě kata, nezná. Alibismus a odmítání odpovědnosti a viny působí zvláště dnes, kdy roboti vykonávají mnohem složitější práci, jako sotva překonatelný znak nelidskosti. Povídka Ortel (Das Urteil) pochází z roku 1912, povídku V kárném táboře (In der Strafkolonie) napsal Kafka v říjnu 1914. Sám Kafka dospěl k závěru, že by se mohly spolu s povídkou Proměna publikovat pod názvem Tresty (Strafen).... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ortel / V kárném táboře. Přihlašte se a napište ho.

murdoch
18.11.2024 5 z 5

Tak, přátelé, teď tu hodnotím jen povídku V kárném táboře. K Ortelu jsem se už vyjádřil jinde (a sice třemi hvězdičkami a jejich ospravedlněním). V kárném táboře je ovšem úplně jiná liga. Tohle můžu jedině doporučit, a myslím, že zaujme i spoustu knihomolů, ne úplně naladěných na kafkovskou vlnu. Možná je to i tím, že jde o počin, který je dokončený a který sám autor shledal vhodným k vydání. Hlavně ale - ústřední postava tu, na rozdíl ode všeho dalšího z pera pana K. co jsem četl, není někdo vláčený osudem, okolnostmi, touhou zavděčit se někomu (rodině, společnosti...), ale rozhoduje se sám, má svůj vlastní názor a pevně si za ním stojí. Vážně by mě zajímalo, jak by vypadala jiná jeho díla, kdyby je v tomto duchu dokončil... Asi bychom se o Kafkovi jako autorovi učili jako o někom úplně jiném. Jestli napsal něco opravdu brilantního, kde jsou jeho oblíbená absurdní témata (soud bez obhajoby, ba i bez sdělení obvinění a rozsudku například), ale z pohledu samostatně přemýšlejícího jedince, tak je to právě toto.

Kniha Ortel / V kárném táboře v seznamech

Franz Kafka