Špionka v knihovně přehled

Špionka v knihovně
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518093/bmid_spionka-v-knihovne-HNU-518093.png 4 103 103

Elaine vzali nacisté všechno, manžela, domov i přátele. Proto se zapojila do odboje a denně riskuje život v tajné tiskárně. Americká knihovnice Ava sbírá v Lisabonu informace pro tajnou službu. Nikdy se nesetkaly, ale obě napnou všechny síly pro záchranu mladé ženy s dítětem. Aby jim zbyla aspoň nějaká naděje

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: ekniha , Cosmopolis

The Librarian Spy, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Špionka v knihovně. Přihlašte se a napište ho.

Knihochod
dnes 3 z 5

Vadí vám, ak názov knihy nie úplne presne vystihuje podstatu príbehu?

Mne sa to totiž stalo konkrétne pri tejto knižke, pri ktorej názve som teda očakávala čosi odlišnejšie. Nie som však príbehom úplne sklamaná, no že by ma nejako extrémne zaujal, to sa tiež povedať nedá.

Už z prvej knihy od autorky som vedela, že píše pútavo a je tak nemožné začítať sa do príbehu, no v tomto prípade som ten problém trošku mala. Prvá štvrtina knihy mi ubiehala veľmi pomaly, skôr som sa na čítanie netešila ako tešila a teda veľmi ma potešilo, že sa táto kríza v určitom bode zlomila a zvyšok knihy som prečítala takmer na posedenie.

Dve dejové linky dvoch silných žien, ktorých životy sa nakoniec pretnú, boli za mňa miestami až príliš natiahnuté. Knižke by rozhodne prospelo, keby mala o pár kapitol, kde sa nič významného pre dej nedialo, menej.

Rovnako ako aj mnohé iné príbehy zasadené do obdobia druhej svetovej vojny, tento má tiež svoje silné momenty, kedy mi po tele behali zimomriavky a do očí sa mi tlačili slzy. Žiaľ, nebolo ich toľko, aby som rozmýšľala, že by som knižke dala hodnotenie väčšie, ako priemerné.

cabalenka
25.10.2024 4 z 5

Po Posledním knihkupectví opět krásná kniha od této autorky - opět příběh z druhé světové války, který se neodehrává na frontě nebo v koncentračním táboře, tentokrát zajímavá sonda do fungování francouzského odboje a bohužel za mě o dost méně zajímavý vhled do amerických zpravodajských aktivit. Nebylo to tak silné jako Poslední knihkupectví, zvláště polovina příběhu z perspektivy Američanky Avy (která není ani špionka, ani se to neodehrává v knihovně - upřímně řečeno to trochu kazí nešikovný český překlad titulu; Ava je sice knihovnice, ale po většinu příběhu v knihovně nepracuje - a špionka teda není ani co by se za nehet vešlo). Dějová linka odbojářky Helene/Elaine ale byla skvělá!
Osobně doufám, že po těchto dvou báječných WW2 románech bude Madeline Martin, jinak autorka přeslazených harlekýnek, i dále pokračovat podobným směrem inteligentní historické fikce, protože jí to fakt jde!

Ivetaa
18.10.2024 5 z 5

Zajímavý román, kde se prolíná několik dějových linek. Na závěr mohu říct, že o běžencích z okupované Francie (a nejen odtud) prchajících do neutrálního Portugalska a dál, jsem se dozvěděla dost nových informací, proto knihu doporučuji k přečtení - stojí za to.

Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)

07.05.2023

„Možná právě v tom spočívá kouzlo knih.“ James položil svou ruku na její. „Aby nám ukázaly směr, i když si myslíme, že je cesta příliš temná na to, abychom ji viděli.“

Kniha Špionka v knihovně v seznamech