Z ohně zrozená přehled
Zdeněk Pelikán
Tariel série
1. díl
V epickém fantasy nás mladá dívka jménem Tariel zavede do světa Avandoru, kde kdysi zemi ochraňovali před temnými silami odvážní rytíři na dracích. Tato doba však pominula až do chvíle, kdy Tariel objeví dračí vejce a spolu se svými přáteli je nucena se vydat na cestu plnou nebezpečí a dobrodružství. Tariel – z ohně zrozená je první knihou ze série epických dobrodružství plných magie, intrik a nečekaných spojenectví, která ukazují, že i největší hrdinové se rodí až ve chvíli, kdy se odváží bojovat za to, co je správné.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z ohně zrozená. Přihlašte se a napište ho.

Tato kniha byla první, kterou jsem si koupil u Pointy, a vlastně byla součástí mé "svaté pointa trojice" společně s Kameny věčných a Zřídlem moci. Očekávání byla tedy vysoká , protože ten hype ohledně těchto knih byl na sociálních sítích velký – a i když očekávání úplně nenaplnila, rozhodně nebyla zklamáním.
Začátek byl pomalejší a chvíli mi trvalo, než jsem se do příběhu dostal. Jakmile se ale děj rozjel, našlo se několik opravdu povedených momentů, které mě vtáhly a udržely mou pozornost. Postavy byly zajímavé, i když ne všechny mě dokázaly oslovit. Některé působily živě, jiné naopak trochu ploše.
Dialogy mi občas připadaly neobratné a místy až moc strojené. Na druhou stranu, akční scény byly napsané dobře – dynamické a napínavé, některé by však neškodilo trochu protáhnout, aby si je čtenář více užil. Co mě rušilo nejvíc, bylo časté opakování jmen postav v rozhovorech, což působilo nepřirozeně. Také jsem měl pocit, že některé dějové zvraty byly předvídatelné a mohly být lépe vystavěné, člověk tak trochu tušil, věděl, jak to skončí.
Celkově to ale není špatná kniha. Má své silné i slabší momenty. Pokud vám nevadí pomalejší rozjezd a máte rádi fantasy s napínavými scénami, může vás příběh bavit. Druhému dílu dám šanci a věřím, že autor ještě posune svůj styl o kus dál. Za mě je kniha milá a odpočinková.

Kniha překvapila. Sice začátek byl takový pomalý, což u prvních dílů bývá běžné než autor čtenáře seznámí s postavami a novým neznámým světem, ale pak to začalo pomalu nabírat na obrátkách až se to skvěle rozjelo a nebylo kdy si vydechnout do poslední stránky. Ještě že jsem nedala na nízké hodnocení, které kniha tady má, protože za mne musím říct, že to byla jízda. Snad se pokračování dočkám brzy. Knihu mohu vřele doporučit. Za přečtení to stojí.
Náměsíčník, Ztracená koruna a další knižní novinky (48. týden)
24.11.2024
Kniha Z ohně zrozená v seznamech
v Mé knihovně | 39x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
(SPOILER) Na tuhle knihu jsem narazila úplnou náhodou – ještě v době, kdy ji autor teprve připravoval k vydání a chystal se ji představit čtenářům přes Pointu. Tehdy jsem byla okouzlena IG stránkou, kterou autor pro knihu vytvořil. Mohla jsem ochutnat střípky z chystané knihy. Dokonce i krátká ukázka si mě získala, protože byla akční a zajímavá. O to více jsem se těšila na finální verzi.
Co tedy stojí za pochvalu?
1) instagramový profil - ono se to nezdá, ale mnohé detaily bych si bez vizualizací nedovedla představit. Plus se jedná o zdroj s doplňujícími informacemi.
2) kvalitní provedení - pokud nejste milovníky brožovaných kousků, tak Tariel zaujme svým vzhledem. Kniha nemá klasický formát, ale vázaná vazba dává knize určitou exkluzivitu. Kniha má váhu, hrany, hezky voní a v knihovničce nevypadá 2x špatně.
3) mapa - já miluji, když knihy obsahují mapy. Musím ocenit zejména to, že jsem se v ní neztrácela a mohla poměrně přesně sledovat, kudy Tariel putovala.
4) kapitoly - je jich sice poměrně hodně, ale zároveň mají přiměřenou délku. Zpestřujícím prvkem je i změna pohledu.
5) popis světa - jakmile se objevíme v nové lokaci, tak se o ní poměrně dost dozvíme (v rámci možností).
6) drak pod zámkem - objevil se v knize asi na dvě stránky, ale já si jej zamilovala!
Bohužel... během čtení jsem narazila na mnoho rušivých prvků, které mohla vyřešit kvalitní beta.
Vzhledem k tomu, že toho bylo poměrně hodně, tak je vyjmenuji:
- jazyk (hrubky, opakování slov, zvláštní syntax, opakování jmen)
- zapomínání na postavy
- detaily, kvůli kterým scény nedávají smysl
- všechny postavy jsou “na jedno brdo
- konflikty mezi postavami jsou řešeny někde mimo knihu
- nesmyslná linka vedlejších postav (přátel Tariel)
- silná inspirace Eragonem, Hobittem (a ještě nějaká kniha by se našla)
- velmi pomalý start a celkově táhlé tempo (hůře se člověk začte)
- postava Tariel (člověk má chuť tu holku profackovat)
- nevysvětlené fungování strojů - např. vzducholodě
- pokulhávající logika (postavy, scény, detaily, popisy)
- prolog (propojení s dějem jsem nenašla)
- velmi nezáživné dialogy
- “zlo funguje na baterky
- konec (jako ty poslední dvě kapitoly mě zvedly ze židle)
Myslím si, že mnohé body by vyřešila schopná beta. Některé věci jdou za korektorem a jiné za redaktorem. Je to opravdu škoda, protože kniha ve výsledku není nudná a má potenciál, ale momentální provedení neodpovídá tomu, na co laká anotace.
Děkuji autorovi za recenzní výtisk. Držím palce, aby pokračování mělo méně zádrhelů a Tariel se ukázala v lepším světle.
Plnou verzi recenze najdete na mém IG: @cestina_s_linus