4000 let starý text hravě poráží bibli i korán.

recenze

Epos o Gilgamešovi (1958) 4 z 5 / vlkodlaq
Epos o Gilgamešovi

Epos o Gilgamešovi je jedním z nejstarších literárních děl světa, pocházející z Mezopotámie kolem 2100 př. n. l. Příběh sleduje osudy legendárního sumerského krále Gilgameše, který vládne městu Uruku. Text je vyrytý na dvanácti hliněných tabulkách v akkadštině a zahrnuje několik klíčových témat, jako je přátelství, smrtelnost a hledání nesmrtelnosti.

Gilgameš, zpočátku tyranský vládce, se setkává s divokým mužem Enkiduem, kterého bohové vytvořili jako protiváhu jeho moci. Po jejich zápase se stanou přáteli a společně podnikají dobrodružství, včetně boje s obrem Humbabou a nebeským býkem. Po Enkiduově smrti, která je trestem bohů, se Gilgameš vydává na cestu hledání nesmrtelnosti. Nakonec se setkává s Uta-napištimem, přeživším velké potopy, který mu vypráví o marnosti lidského úsilí uniknout smrti. Gilgameš se nakonec smíří se svou smrtelností a vrací se do Uruku, kde se stává moudrým a spravedlivým vládcem.

Epos je významný svým hlubokým zkoumáním lidských hodnot a existenciálních otázek. Zvláštní důraz je kladen na přátelství mezi Gilgamešem a Enkiduem, což je jedním z prvních záznamů o mužském přátelství v literatuře. Příběh také odráží starověké sumerské a akkadské náboženské a mytologické představy, včetně konceptu potopy, který o 2700 let později ovlivnil biblický příběh o Noemově arše.

Gilgamešova cesta za nesmrtelností a jeho konečné přijetí lidského osudu jsou nadčasová témata, která rezonují i dnes. Epos o Gilgamešovi není jen historickým artefaktem, ale živým dílem, které nabízí vhled do lidské povahy a neustálé snahy pochopit smysl života a je protipólem většiny náboženství, která nabízí iluzi posmrtného života, čímž věřícím brání v přijetí lidského údělu, vlastní smrtelnosti a konečnosti existence.

Zjednodušeně řešeno Epos o Gilgamešovi říká:
Konec (smrt) dává životu smysl, který mnoho lidí hledá. Ať už dnes, nebo před čtyřmi tisíci let.
Věřící, který doufá v posmrtný život, tak smysl života nikdy nenajde.


Na závěr bych rád parafrázoval citát z Eposu:

Žij a užívej si život tak, jako by každý den byl poslední, protože jeden poslední bude a pak už nebude nic.

Vlk


Epos o Gilgamešovi Epos o Gilgamešovi neznámý - neuveden

Epos o Gilgamešovi (z původního Bilgames - výhonek stromu mésu, tj. strom života; řecky Gilgamos) je epos z 2. tisíciletí př. n. l. líčící dobrodružství sumerského krále Gilgameše. více


Komentáře (0)

Přidat komentář