Lock & Mori: Tak trochu jiný Sherlock Holmes

Všichni o Sherlocku Holmesovi slyšeli, všichni ví, kdo je to. Tentokrát jsou ale okolnosti jiné a ani slavný úhlavní nepřítel Sherlocka Holmese, James Moriarty, není takový, jak byste ho čekali. Moriarty je totiž dívka, která si nechá říkat Mori a společně se Sherlockem jsou to oba středoškoláci na anglické soukromé škole. Donedávna se pořádně ani neznali. Ale jedna událost je oba spojí dohromady. Regent's Park se stal místem vraždy a vražda je přesně takovou událostí, která přiláká supy. V tomhle případě nepřiletěli supi, ale Sherlock neváhal zapojit svůj zájem. Do vyšetřování zasvětil i Mori, se kterou tvoří poněkud nesourodé duo. Možná nesourodé, ale na stopě něčemu většímu než by se na první pohled mohlo zdát. Dokud se to nakonec přece jenom trochu nezvrtne...

Stejné pozadí, stejná jména, ale přesto úplně jiný svět. Seznamte se s nejslavnějším detektivem světa. Jenom v poněkud jiné podobě.

Lock & Mori je převyprávění "starého" dobrého příběhu o Sherlocku Holmesovi. Kromě Sherlocka a Mori se potkáte také s otravným a přesto moudrým Mycroftem, milou a obětavou paní Hudsonovou a dokonce narazíte na novou verzi Johna Watsona. Největším lákadlem se pro mě stala právě všechna ta jména. Všechny osudy Sherlocka Holmese jsou tak zapeklité a známé, že jsem byla odhodlaná se pustit i do této teenagerovské verze. Nutno říct, že po většinu času je Lock & Mori opravdu hodně oddechové a odlehčené čtení. Jsou zde i chvíle, kdy je příběh složitější a získává temnější a vážnější nádech. Přece jenom jsou Lock i Mori jenom lidé a Mori to má doma navíc hodně těžké.

Ale i přesto to to není čtení nijak převelice náročné nebo namáhavé. Jednoduše se dostáváte stránku za stránkou až ke konci.

Heather Pettyová se mi vyjímečně líbila ve stylu psaní, který je, víc než cokoli jiného, velice čtivý a humorný. Sherlock Holmes má svůj vlastní specifický humor a trochu toho původního krimi napětí a humoru prosakuje do této knihyi . I když je naprosto jasné, že nějaké srovnávání mezi Lockem & Mori a původním příběhem Sherlocka je poněkud zbytečné. Autorka psala s vlastním nápadem, který se jí povedlo zdárně popsat, ale žádné světoborné myšlenky nečekejte. Lock & Mori je ten typ knihy, do které se lehce začtete, ale postupně vás v podstatě ničím pořádně nepřekvapí. Zápletka opravdu je srozumitelná, ale stejně jako rozuzlení, tak i vzájemná romance mezi hlavními postavami je více či méně poněkud neprůbojná.

Lock & Mori je kniha, která neurazí, ale ani vás ničím příliš nepřekvapí.

Lock & Mori: Tak trochu jiný Sherlock Holmes Lock & Mori: Tak trochu jiný Sherlock Holmes Heather W. Petty

Předtím, než se stali úhlavními nepřáteli, bylo mezi nimi něco mnohem silnějšího… V současném Londýně se potkají dva výjimeční středoškoláci: Sherlock Holmes a slečna James „Mori“ Moriarty. Dohromady je přivede vyšetřování jedné ... více

Komentáře (0)