Určitě jste před cca dvěma lety zaznamenali rozruch kolem knihy Esterčini otcové chorvatské autorky Hany Radulić, sklízela totiž obrovský úspěch. Já jsem se tehdá rozhodla do knihy nepouštět, páč knih z 2. světové války mám načtených přehršle a nějak už jsem jimi byla přesycená. Nechala jsem se ale zlákat tentokrát, kdy autorka svůj nový příběh zasadila do současnosti. I když...
Lukáš je úspěšný (atraktivní) padesátník orientovaný na výkon a kariéru, ovšem co se týče pole rodinného, tam silně pokulhává. Je poměrně emočně nestabilní, odtažitý a stůj co stůj se vyhýbá závazkům. Není se čemu divit, že je rozvedený, s dcerou má takový vztah-nevztah, současná partnerka taky nepatří mezi nejspokojenější ženy světa a s rodiči se vídá, jen když musí, byť je jeho matka v pečovatelském domě, protože jí byla diagnostikována Alzheimerova choroba.
Jenže Lukáš takový není pro nic za nic - dětství má spojené s tichou, uzavřenou matkou, z níž neustále vyzařuje smutek... Navíc si nevzpomíná, že by ho nebo jeho sestru někdy pohladila, objala, políbila. Vždy se o ně postarala - uvařila, vyprala, nachystala vše, co potřebovali, ale tím to haslo.
Jenže ani Anna, jeho matka, taková nebyla pro nic za nic, jak Lukáš zjistí po její smrti, kdy najde dopisy a fotku mladé šťastné Anny u moře s kamarádkou a dvě mladými muži.. Jsou snad tohle důvody, proč byla jeho matka celý život tichá a nešťastná?
Lukášovi to nedá a začne pátrat v minulosti.
Budu upřímná - zhruba do poloviny jsem si říkala - tak není to špatné, čte se to dobře, ale že bych z toho byla nějak na větvi, to se říct nedá... Ale pak přišel zvrat, Barunkovi spadla brada a od té chvíle jsem celý příběh vnímala úplně jinak. Najednou to byl příběh plný bolesti a utrpení. Najednou chápete, proč ten je takový, ta je zas taková, a doufáte, že pochopení prolomí řetězec nešťastných osudů.
Hana Radulić píše čtivě, poměrně stroze, v knize nejsou žádná hluchá místa a co opravdu oceňuji je, že uměle nenatahuje příběh, aby nás autorka "svedla z cesty" a pak nás o to víc šokovala. Příběh je vyprávěn z pohledu Lukáše, občas dostane hlas Anna, díky čemuž pochopíme celý příběh, a troufám si tvrdit, že žádné otázky nezůstanou bez odpovědi.
Ani pět minut je útlá kniha, kterou zvládnete za dva večery, a i když se zpočátku tváří jako odpočinkový příběh, v průběhu vás překvapí a možná i zasáhne (jak tomu bylo u mě).
Ani ne pět minut Hana Radulić
Vlny Jaderského moře omývají chorvatská pobřežní městečka plná pohnutých příběhů. Jedním z nich je letovisko Baška Voda, o němž před smrtí mluvila i Lukášova matka. Skrývá se tam snad důvod, proč celý život neprojevovala emoce? Ab... více