ARISTOKRATKA V ČESKOSLOVENSKU

EVŽEN BOČEK
Nakl. DRUHÉ MĚSTO
Rok vydání 2024
224 stran

Když jsem předloni zjistila u posledního dílu, že nám vyjde prequel, málem mě mrsklo. Pokud to náhodou nevíte, nesnáším prequely u sérií, kdy máme venku už xy dílů a najednou se autor rozhodne napsat díl před tím vším, mě z toho prostě cuká oko , nicméně samozřejmě si je vždy pořídím.

Já jsem z toho tábora, který tuto sérii miluje, zabte mě, ale prostě je to tak. A pozor, nejsem u nás doma jediná - mají ji rády i mamka a dcerka.

Tentokráte se vydáváme s autorem do roku 1983, který nám díky vzpomínkám paní Tiché, Josefa a pana Spocka, prostě pamětníků onoho vypjatého období, přináší naše stará známá Marie z Kostky. Proč vypjaté období? Poněvadž se po sedmi letech rekonstrukce má Kostka znovu otevřít muflonům. Kastelán Josef je na pokraji zhroucení, téměř nevychází z katakomb. A od toho všeho se bude odvíjet sled událostí příštích, ve kterých bude vystupovat spousta tehdejších známých osobností a komunistických kádrů a bude se chystat na Kostce jedna velkolepá událost. Myslím si, že tento díl mladým toho moc neřekne, ale nám pamětníkům rozhodně ano.

Prostě nemohu si pomoci, já se ale zase bavila, i když uznávám, že to není rozhodně nejlepší díl série, ale naprosto upřímně, čekala jsem to výrazně horší. A ano, i přesto jsem si to přečetla, protože přeci když ji miluješ, není co řešit.

Jsem si plně vědoma všech chyb, které bývají těmto knihám vytýkány, proti mnohým z nich nemohu protestovat. Ano, ten humor je mnohdy prvoplánový, vystavěný na mnohdy velmi sprosté mluvě, mnohdy opakující se, ale já se u spousty pasáží řežu opravdu nahlas. Je to pro mě neuvěřitelný relax, absolutně u nich vypínám, miluji všechny hlavní protagonisty, prostě tak to je.
(LISTOPAD 2024)
3,5*

Aristokratka v Československu Aristokratka v Československu Evžen Boček

Aristokratka v Československu je autorský koncert pro populární zámecké trio, kvarteto komunistických funkcionářů, dvě sexy kočky z Prahy a Brna a jednu mezinárodní sólistku v socialistických kulisách. V červnu 1983 má Josef nerv... více

Komentáře (0)