„Arteterapie v souvislostech“

recenze

Arteterapie v souvislostech (2018) 5 z 5 / actavis
Arteterapie v souvislostech

Kniha „Arteterapie v souvislostech“ začíná úvodem do fenomenologického filozofického rámce a sémiotické teorie Henryho Nelsona Goodmana, což poskytuje teoretické základy pro projektivně intervenční arteterapii. Autoři se zaměřují na Piagetovu teorii kognitivního vývoje, kterou aplikují na vývoj dětského výtvarného projevu, propojují ji s emočním a kognitivním vývojem člověka a způsoby zobrazování.

Autoři se v knize věnují i ontogenetickému modelu jako metodologickému rámci arteterapie a přidávají konkrétní ukázky výtvarného projevu. Při interpretaci obrazů se neuchylují k diagnostickým závěrům, ale podporují dialog s tvůrcem díla, čímž podtrhují důležitost individuálního přístupu a porozumění.

Velkou část knihy tvoří popis výtvarných technik, které se v arteterapii využívají, jako například akční akvarel a koláže. Tyto techniky jsou rozebrány nejen z praktického hlediska, ale i z historického kontextu, což dodává jejich využití další rozměr. Kniha je také proložena příklady z praxe autorů, které ilustrují teoretické koncepty a nabízejí inspiraci pro čtenáře.

„Arteterapie v souvislostech“ se také zabývá tématy lidské identity a vývojovými úskalími, která mohou být kreativně zpracována prostřednictvím arteterapie. Autoři popisují, jak forma obrazu může odrážet emoční obsah tvůrce a jak arteterapie může pomoci při práci s různými psychiatrickými diagnózami.

Tato kniha, napsaná odborným jazykem, je určena zejména čtenářům se zájmem o psychologii a psychoterapii, ačkoliv může být náročná na čtení. Nicméně, díky své hloubce a komplexnosti poskytuje cenné informace jak pro začínající pracovníky v oboru, tak i pro zkušené profesionály.

Děkuji nakladatelství Portál za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.


Arteterapie v souvislostech Arteterapie v souvislostech Marie Lhotová

Tato komplexní a na aktuálních poznatcích založená kniha se zaměřuje na podrobný popis způsobů práce s výtvarnou tvorbou opřený o teoretický základ projektivně-intervenční arteterapie. Její snahou je poukázat na užší vazby arteter... více


Komentáře (0)

Přidat komentář