Babylon

recenze

Babylon (2024) 2 z 5 / ElisR1
Babylon

Uff, tak tohle bylo něco naprosto jiného, než jsem očekávala. Pokud tedy saháte po Babylonu s představou, že to bude něco podobného Makové válce, že se hlavní hrdinové budou brodit krví či politikařit, tak tuhle představu zase zažeňte.
Pro Babylon R. F. Kuang zvolila velmi pomalé tempo vyprávění a téměř celou první polovinu vás seznamuje se svým alternativním světem a hromadou přednášek o původu jazyka. Takže hádáte správně, že se dlouhou dobu nic moc neděje, i když se nad příběhem vznáší temná atmosféra, která naznačuje, že se něco šeredně pokazí.
Hlavním vypravěčem je zde Robin, s jehož charakterem si autorka poměrně vyhrála, protože v závěru knihy je z něho už úplně jiný člověk, než na začátku. A bohužel musím říct, že se mi vůbec nelíbilo, co se z něho stalo.
Robina při jeho studiu doprovází skupina kamarádů a vzhledem k tomu, že téměř všichni pocházejí z různých koutů světa, dost se v knize řeší otázky rasismu či diskriminace žen.
Ačkoliv měla autorka svůj svět dobře promyšlený a čtenáři ho přiblížila snad více, než bylo nutné, nelíbilo se mi, že ho rozdělila poněkud černobíle, kdy stanovila hranici mezi dobrem a zlem a nic nebylo mezi tím - tzn., jedna skupina lidí byla ta špatná, která vykořisťuje ty chudáky na druhé straně barikády.
Také jsem čekala mnohem více akce či samotných fantasy prvků, ale bohužel jsem se nedočkala.
Co se samotného stylu vyprávění týče, je text dost hutný a dost doplněný o různé vysvětlivky, což pro mě bylo dost ubíjející a prohlubovalo ve mně dojem, že se nic neděje. I když myšlenka příběhu byla zajímavá, já si kvůli tomu Babylon vůbec nedokázala užít. Takže pokud hledáte odpočinkové čtení, tohle do vašich představ rozhodně nezapadne.
Druhá polovina knihy už byla o něco lepší, ale bohužel si mě celkově Babylon příliš nezískal.

Jestli se ale zajímáte o jazyky, nepotřebujete příliš fantasy prvků a neodradí vás hromada informací z historie alternativního světa, tak by vás Babylon zaujmout mohl.

Recenze je psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Host.


Babylon Babylon R. F. Kuang (p)

Román z alternativní historie prodchnutý magií od autorky bestselleru Maková válka. Traduttore, traditore: Akt překladu je vždy aktem zrady. Rok 1828. Sirotka Robina Swifta odveze tajemný profesor Lovell z Kantonu do Londý... více


Komentáře (0)

Přidat komentář