Bezmocná by Nikola

recenze

Bezmocná (2024) 4 z 5 / obedova.pauza
Bezmocná

“Remind me to make you smile like that again, when you aren´t dying, and I have all the time in the world to memorize it."

Paeydn žije ve světě, kde to nejhorší, co se vám může přihodit, je, že budete úplně “OBYČEJNÍ. Když se královstvím přehnala nákaza u většiny přeživších se objevily “schopnosti...ti silní, byli ještě silnějšími...rychlí, rychlejšími. Někdo najednou dokázal uzdravit člověka pouhou myšlenou, jiný se zase uměl proměnit ve zvíře. A ti, u kterých se neprojevilo žádné zvláštní nadání, byli označeni za “obyčejné a vykázáni z města, coby domnělí šiřitelé oné nákazy. Pokud neodešli, čekalo je jediné...poprava.

Díky svému otci se ale Paedyn naučila svůj “handicap skvěle skrývat. Dokonce tak skvěle, že ani samotný princ nedostatek jejích schopností neodhalil. Po té, co mladšímu z královských synů zachrání život, je Paedyn za “odměnu nominována do turnaje. Účast v něm však pro ni znamená téměř jistou smrt. Buď ji odhalí nebo ji zabije fakt, že na rozdíl od ostatních, nemá vůbec žádné schopnosti.

Pamatujete si Xadena ze Čtvrtého křídla? Nejsem si jistá, jestli ho právě Kai nestrčil do kapsy. Až tak moc dobře napsaný ten chlapec byl. A co je nejlepší? Nepotřeboval k tomu ani jednu “spicy scénu...a za to smekám svůj pomyslný klobouček a těším se na další díl.

(SPOILER ZONE ->)

Paeydn, obyčejná dívka ve světě plném “schopností...Po té, co byla jako dítě svědkem vraždy vlastního otce, žije Paeydn na ulici. Krade jídlo...látky, ze kterých pak její přítelkyně šije oblečení a sem tam oloupí nic netušícího kolemjdoucího i o pár mincí.
A právě díky svým “nenechavým prstíkům se jí jednoho dne podaří oloupit i samotného prince. Ten je ale záhy napaden a Paeydn mu zachrání život.
Za odměnu se ji však dostane daru vskutku “danajského neb je nominována do turnaje. Toho se samozřejmě účastní jen lidé se schopnostmi, neb nikdo jiný ve městě žít nesmí. Všichni totiž věří, že ti “obyčejní jsou zdrojem oné nákazy, která před lety zahubila tak obrovské množství lidí.
Turnaj je navíc pěkně krvelačný a ne všichni, kteří se jej účastní ho přežijí... a Paeydn je skvělým adeptem na první oběť. Díky svému otci je ale skvěle připravená. Naučil ji totiž, že některé schopnosti lze “předstírat a také se umí poměrně solidně prát.
Tohoto turnaje se účastní také onen princ, Kai (aka Malakai...už jenom za to jméno má u mě plusové body). Ten je vlastně takovým královým osobním “vykonavatelem/popravčím...celý život ho totiž připravovali na dobu, kdy na trůn usedne jeho bratr Kitt a on bude jeho “pravou rukou, která bude likvidovat veškeré hrozby pro království. Tím se samozřejmě myslí hlavně oni “obyčejní lidé bez nadání.
No...a jasně, že mezi těmihle dvěma to jiskří. A jak!! Pořád se ovšem jedná o YA, takže žádné “čuňačinky...pěkně PG 13.
Co by to ovšem bylo za pořádné fantasy, kdybychom tu také neměli “povstalecké hnutí, které se snaží o vzpouru a rovnoprávnost mezi “nadanými a lidmi bez schopností. A jasně, že zesnulý otec naší hlavní hrdinky byl jeden z jeho zakladatelů. No a samozřejmě, že když se Paeydn dozví o otci pravdu, tak se k hnutí okamžitě přidá.

Což ale také následně vede k tomu, že zradí jak Kaie, do kterého se bezhlavě zamilovala, tak i Kitta (budoucího krále) a svého přítele. V závěru pak zabíjí jejich otce, který připravil o život jejího otce a také její nejlepší přítelkyni a prchá...

Více recenzí naleznete i na našem Instagramu: @obedova.pauza


Bezmocná Bezmocná Lauren Roberts

Do království Ilya patří jen výjimeční lidé… Elita už po desetiletí disponuje zvláštními schopnostmi, jež jí daroval Mor. Ačkoliv ne všichni měli to štěstí, že nemoc přežili a zároveň dostali do vínku moc. A právě ti jsou doslova ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář