Bohové Gothamu

New York v polovině 19. století, nával uprchlíků z Irska, kteří utíkají před hladem a bídou, chudoba, obávanost tehdejší politiky, žádná police, zmatek a bída. Asi takhle bych vykreslila domu, ve které se děj knihy Bohové Gothamu odehrává.
V tom všem žije mladý Timothy Wilde, který pracuje jako barman. Má staršího bratra Valentina, který pracuje jako hasič. Jednou vypukne v místní čtvrti požár, který zničí jak bar, ve které Timothy pracuje, ale i ulici, kde bydlet. Samotný Timothy je požárem poznamenaný na celý život, protože má popálenou čtvrtku obličeje. Nic už nebude jako dřív. Valentine se stane kapitánem začínající policie a Timothyho dohodí do policejního sboru. Začne se formovat útvar, který sídlí v místě zvaném Hrobky. Policie se začne nazývat měděné hvězdy. Policie je rozdělena do okrsků, každý muž musí nosit na plášti připevněnou měděnou hvězdu. Chodí na obchůzky. Jednou večer, když Timothy prochází svým rajonem, do něj narazí malá dívenka, která má na sobě bílou noční košilku a až moc pečlivě upravené vlasy. Je celá zbrocená krví. Timothy neví, co s ní má dělat, tak ji vezme k sobě domů, do pekařství, kam se přestěhoval po požáru. S paní domácí dívenku umyjí a převlečou do čistých šatů. Dívka prozradí, že se jí říká Ptáčátko, ale od té doby jen lže a lže a Timothy jen stěží odhaduje, co je pravda a co je lež.
Pár dnů poté, co Timothy na Ptáčátko narazí, je nalezeno tělo mrtvého chlapce. V popelnici. Na hrudi má vyrytý podivný symbol. Ptáčátko začne mluvit. Ale zase řekne jen poloviční pravdu. Ale v čem nelhala bylo, že polici navedla k masovému hrobu několika dalších malých dětí v různých stupních rozkladu. Všechny děti pocházeli z různých bordelů ve městě. Na první pohled se zdá, že se jednalo o vraždu, kterou spáchal jeden a tentýž člověk. Jenže pátrání je tak komplikované, že se věci nakonec obrátí jiným směrem. V pátrání Timothymu pomůže žena Marry, do které je tajně zamilovaný. Žena navštěvuje chudé lidi z okraje společnosti, kteří jsou nějak nemocní, nebo trpí hlady. Snaží se jim pomoct. Jelikož skoro všechny lidi zná, tak je velice nápomocná v identifikaci dalšího mrtvého chlapce, který je nalezen v kostele. Tímto je všem jasné, že tyto vraždy, či podivné události, nejsou jen tak obyčejné. Podstata věci všem uniká, lidé mají strach, bouří se, obviňují se navzájem. V zájmu demokratické strany bude lepší případ ututlat, dělat jako by se nic nestalo. Timothy je na vyšetřování úplně sám. Dokáže se s tímto zdánlivě nevyřešitelným případem poradit?
Bohové Gothamu je první díl série o Timothy Wildeovi. Druhý díl se nazývá Lovci vran, který jsem zatím nečetla a ani nevím, jestli ho číst budu, protože kniha se mi zas tak moc nelíbila. Kniha je vhodná pro milovníky historických detektivek. Já mám detektivky velice ráda, myslela jsem si, že to bude napínavá kniha, od které se nebudu moct odtrhnout, ale bohužel, mohla jsem vždycky přestat číst. Kniha napínavá byla, ale já jsem se do příběhu nemohla nějak začíst. Až posledních asi 50 stran jsem přečetla na jeden zátah, protože už jsem opravdu potřebovala vědět, kdo za tím vším stojí.
Kniha má interpretaci jako audio kniha, kterou načetl Martin Písařík. Jelikož mám Martina Písaříka ráda jako herce, tak uvažuji o tom, že si audio knihu poslechnu, třeba se mi bude líbit o něco víc.

Bohové Gothamu Bohové Gothamu Lyndsay Faye

Špičkové historické krimi, jehož autorka, vybavená perfektní znalostí místa a doby, rekonstruuje fascinující obraz New Yorku poloviny 19. století a přivádí na scénu originálního detektiva, který se specializuje na řešení zdánlivě ... více

Komentáře (0)