Můj názor:
Prvních 80 stran mě vůbec nezaujalo. Byl zde představen hl. hrdina investigativní novinář a spoluvlastník časopisu Milénium, Mikael, který psal o hospodářské kriminalitě. Chápu, že nás autor musel uvést do problematiky, ale toto téma mě nezajímá a proto pro mě bylo hodně náročné se začíst. Ale potom se kniha rozjela a nedokázala jsem jí odložit. Velice zajímavá a napínavá zápletka. Postupné odhalování příběhu se dotýkalo mnoho témat, jako sexuální násilí, domácí násilí, zneužívání pravomocí, intriky, lži a tajemství. Příběh odhalil mnoho šokujících informací. Místy jsem byla až znechucená. Tím, čím kniha začala, tak tím i skončila, proto ten dlouhý úvod abychom pochopili konec. Protože jde o severské krimi, tak jména a názvy jsou šílené jazykolamy a na můj vkus, tam bylo až moc postav.
Recenze:
Román Muži, kteří nenávidí ženy je prvním dílem slavné trilogie Milénium od švédského spisovatele Stiega Larssona. Jedná se krimi, která čtenáře vtahuje do temného světa zločinu, korupce a lidských slabostí.
Příběh sleduje Mikaela Blomkvista, investigativního novináře, jenž čelí profesní krizi po prohraném soudním sporu. Na nabídku bohatého průmyslníka Henrika Vangera se však vydává na švédský venkov, aby vyšetřil záhadné zmizení Vangerovy neteře Harriet před více než 40 lety. Mikael se postupně zaplétá do nečekaně komplikovaného případu, ve kterém figuruje nejen rodinná tajemství, ale také temné stránky lidské povahy.
Druhou klíčovou postavou je Lisbeth Salanderová, geniální hackerka s neobyčejnou pamětí a zcela nekonvenčním přístupem k životu. Lisbeth je kombinací zranitelnosti, síly a geniality a tím je nesmírně působivá.
Stieg Larsson mistrně spojuje napínavý děj, psychologickou hloubku postav a společenskou kritiku. Kniha odhaluje znepokojivou stránku patriarchálního systému, násilí na ženách a korupce, čímž překračuje hranice běžného detektivního příběhu. Atmosféra je napínavá a mrazivá, přičemž autor nešetří šokujícími momenty.
Jedním z největších přínosů knihy je propracovanost děje a jeho propojení s aktuálními tématy, jako je boj za pravdu, mocenské hry a lidská práva. Larssonův styl psaní je přímočarý a poutavý, díky čemuž se kniha čte jedním dechem, přestože je poměrně rozsáhlá.
Muži, kteří nenávidí ženy je strhující román, který nabízí nejen výjimečný čtenářský zážitek, ale také podněty k zamyšlení nad problémy naší společnosti. Doporučuji ji každému, kdo má rád chytrou a napínavou literaturu, která dokáže překvapit i vyvolat emoce.
Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou... více