Bojíte se svého svědomí?

recenze

Ďábel v zrcadle (2016) 5 z 5 / Carmen13
Ďábel v zrcadle

V roce 2016 spatřil světlo světa historický román s detektivní zápletkou slovenského autora Juraje Červenáka Ďábel v zrcadle, který je již čtvrtým dobrodružstvím svérázné vyšetřovatelské trojice ve složení kapitán Stein, notář Barbarič a kaprál Jaroš. Ti jsou povoláni do Vídně, aby vyřešili případ nejvyššího říšského zájmu. Neznámí zločinci usilují o životy nejvyšších katolických hodnostářů a co je nejhorší, v nejednom případě jsou i úspěšní. Nezastaví se ani před útokem na samotného arcivévodu Matyáše Habsburského.
Vyšetřování tohoto neslýchaného zločinu staví luteránského notáře Matěje Barbariče před dilema, se kterým se potýká celý příběh, neboť z atentátu na nástupce trůnu jsou podezřelí právě protestanští povstalci. Na čí stranu se má postavit? Má se řídit svou vírou nebo zachovat věrnost říši? Odpověď na tyto otázky mu neusnadní ani jeho společník, kapitán Stein, který je naopak kovaný katolík a neopomene při každé příležitosti notáře Barnariče počastovat notnou dávkou despektu a nedůvěry. Jak se tedy luteránský vyšetřovatel rozhodne tváří v tvář vůdci protestantského povstání, jehož názory do jisté míry sdílí?
Čtvrtý příběh, čtvrté prostředí, kde se kniha odehrává. Tentokrát vyšetřování zavede naši trojici do nejvyšších kruhů vídeňské smetánky ať už světské či církevní. Díky tomu sice nečelí hordám tureckých nájezdníků či ostřílených lapků, jako v předchozích dílech, ale něčemu mnohem horšímu a zákeřnějšímu, co je pro ně navíc zcela neznámé, ocitají se ve středu palácových intrik a dvorské přetvářky, kdy se každý na každého usmívá, ale za zády svírá dýku.
S přibývajícími dobrodružstvími, které spolu trojice prožila, se prohlubují i jejich vzájemné vztahy a do popředí se dostávají povahové rysy jednotlivých postav. V tomto příběhu dostává poměrně velký prostor kaprál Jaroš, který již dokonce mluví v celých větách a díky tomu se projeví jako velice schopný vyšetřovatel se samostatným úsudkem, který v mnoha situacích zastíní i kapitána Steina, který se sice stále tváří, že všechno zvládne sám, ale ve skutečnosti si velmi dobře uvědomuje, že se při řešení tohoto ožehavého případu bez svých dvou společníků neobejde.
Ďábel v zrcadle nám předkládá nejen strhující příběh plný dobrodružství a nečekaných zvratů zasazený do barvitě popsaných historických kulis, kde je jasně patrná autorova hluboká znalost dané doby a místa, ale i podklad pro zamyšlení. Má člověk právo mstít se za spáchanou křivdu, i když tím vyvolá další a možná ještě větší nespravedlnost? Může se pak podívat do zrcadla s klidem, nebo spíš obavou, že z něj vyskočí ďábel a odnese ho rovnou do pekla? Na to si bude muset každý čtenář odpovědět sám…


Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle Juraj Červenák

Ve čtvrtém románu cyklu historických detektivek Juraje Červenáka navštíví hrdinové Vídeň přelomu 16. a 17. století. Napínavý politický thriller ohromí dokonale vykreslenými dobovými reáliemi i spletitým příběhem plným akce, ale př... více


Komentáře (0)

Přidat komentář