Křížem krážem aneb Dobrodružství potulného muzikanta

Kniha Křížem krážem Zdenka Merty je plná vyprávění nejrůznějších příhod a zážitků z hudebníkových cest po celém světě. Své dětství strávil skladatel a hudebník v Libanonu. Díky hudbě se Zdenek Merta dostal i za komunismu na západ, procestoval USA, Kanadu, pracoval ve Vídni, Itálii a v dalších „zakázaných“ zemích. Měl převážně velké štěstí a vyhnul se mnohým postihům za přestupky, které na svých cestách napáchal. Užíval si to spolu s ostatními umělci. Díky úspěchům v zahraničí poznal řadu míst a lidí, na každou zemi si utvořil vlastní názor a specifické rysy, doložené příhodami, s nadhledem popsal v této knize.
Část knihy jsou zápisky z turné po SSSR v roce 1985, které kolovaly samizdatově po Praze. Opět na vyprávění často tragikomických příhod dokládá to, že co se o Sovětském svazu tradovalo, byla ve skutečnosti pravda. V Rusku byla opravdu zima jako v Rusku, kradlo se a hudebník trpěl hlady. Všechny nedostatky se ukrývaly pod zástěrku lží, vládla hrubá síla. To se nezměnilo ani po revoluci, kdy se Zdenek Merta do této země opět dostal a prožil zde sérii peripetií se zabaveným, ukradeným a záhadně objevivším se mobilem.
Další část knihy je věnována cestování s fotbalovým týmem Amfora, se kterým se dostal na všechny kontinenty kromě Antarktidy. Vypráví veselé historky se známými osobnostmi, členy toho manšaftu, z Japonska, New Yorku, Indonésie nebo Jižní Ameriky.
Závěrečná kapitola je věnována vypravěčově vůbec první velké cestě, kterou absolvoval v 68. roce při studiích. Přečtete si, jak velké dobrodružství se dá prožít díky koupi párků a piva na nádraží v Plzni. Suverénní student se ve velkém světě ani tehdy neztratil a stopem se dostal, obohacen o zážitek s homosexuálním Němcem, až do Anglie za svými spolužáky.
Kniha nemusí být vhodná jen pro fanoušky tohoto vystudovaného dirigenta, klavíristy, autora oper, symfonií a muzikálů, životního partnera Zory Jandové. Příjemné čtení si při ní může užít kdokoli, kdo má rád vtipné vyprávění plné úsměvných příhod. Kniha dokládá i to, že je svět opravdu malý, protože na každém místě můžete natrefit na Čecha, nebo na alespoň velkého obdivovatele naší malé zemičky.

Křížem krážem aneb Dobrodružství potulného muzikanta Křížem krážem aneb Dobrodružství potulného muzikanta Zdenek Merta

„Zažil a viděl jsem na cestách krásné věci a potkal velmi zajímavé lidi, ale o tom toto vyprávění není. Tohle nejsou žádné paměti, pouze zábava. Pozoruhodné je však, že se to všechno více méně stalo.“ Muzikant na cestách je kniha ... více

Komentáře (0)