Česká démonologie

recenze

Česká démonologie: Tucet příšerných strašidel Čech, Moravy a Slezska (2024) 4 z 5 / EvikU.
Česká démonologie: Tucet příšerných strašidel Čech, Moravy a Slezska

Tuto knihu jsem si přečetla na bookportu. Je to můj nový objev, takový Netflix přes knihy. Zajímalo mě zpracování nejznámější česká strašidla. V této knize jich je napsaných dvanáct.

Začala jsem číst večer a skoro bych se bála. :) Nejvíce známé jsou dle mého čert, vodník, bílá paní, polednice, klekánice, divoženka a bezhlavý rytíř. Naopak postavy, o kterých jsem v životě neslyšela jsou Fext a Divoký hon. Kdybych nečetla tuto knihu, nikdy bych o tom nevěděla.

Možná se mi teď nebude chtít samotné do lesa. A možná byli lidé, dokud věřili těmto pověstem trochu hodnější na sebe. Kniha je doplněná ilustracemi k jednotlivým strašidlům, které jsou velmi zdařilá. Rozhodně si myslím, že to není kniha pro děti. Rozhodně ne pro malé děti. Obrázky i čtení je dost mrazivý.

Velmi by mě zajímalo, co se těm lidem doopravdy stalo a zda alespoň něco, co se v bájích z kterých autor čerpal opravdu stalo. Každopádně u knihy jsem se příjemně bála a bylo to zajímavé čtení.


Česká démonologie: Tucet příšerných strašidel Čech, Moravy a Slezska Česká démonologie: Tucet příšerných strašidel Čech, Moravy a Slezska Jan Kravčík

Všichni je známe. Od pradávna. Od malička. Potkávali jsme je v lese, na hradech i zámcích a možná i doma pod postelí. Strašidla. V českých zemích sídlí, co naši předci pamatují, a možná ještě déle. A přestože je novodobé pohá... více


Komentáře (0)

Přidat komentář