Čtvrté křídlo aneb Divergence v novém kabátu

recenze

Čtvrté křídlo (2024) 1 z 5 / carolinestory
Čtvrté křídlo

Toto je moje první recenze na Databázi knih. Upřímně tím “výbuchem" kolem fantasy ji k této knize prostě musím napsat. Kniha byla celkově velmi zpopularizovaná a jakožto fanynka Sarah J. Maas jsem si řekla, že si ji prostě přečtu.

Bohužel kniha neobstála na základních pilířích, které si kladla. Prakticky už jen recenze Jennifer L. Armentrout je za mě mylná: “Brutální hry, nebezpeční draci.. třaskavé sexuální napětí. na obalu knihy.

Děj známe, ten nemusím rozebírat. Brutální hry úplně mé očekávání nesplnily. Prakticky jsem měla pocit nějakého nebezpečí pouze při prvním úkolu kdy se budoucí studenty snažili dostat přes lávku aby měli šanci studium začít. Zároveň ta neúprosná snaha dát do knihy lásku vs nenávist dvou hlavních postav byla spíše k popukání. Prakticky tam skoro žádná nenávist nebyla, jen neustálé “slintání a koukání se na sebe s “hladem v očích. Dokonce se autorce povedlo i to, že víme mnohem víc o životě a historii mužské postavy (možná i o vzhledu) než o hlavní hrdince.

Lákadlo nebezpečných draků bylo špatně uchopeno. Dle mého názoru se spíše hodili jako užitečný komunikační nástroj, někdy také pro lechtivé konverzace.

Celkově je v ději hodně mezer a kdyby se toto lépe propracovalo, tak to mohlo být i dobré fantasy. Teoreticky příběh a téma dost připomíná Divergenci s draky navíc.

Pozn.: Opravdu si Violet nepamatuje nic z knihy, kterou dle jejích slov četla 1000x? Předpokládám, že by jí mohla v hlavě nechat nějaké indicie jak se stvůrami bojovat.


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář