Večerníčkův pohádkový špalíček

Kdo by neznal legendárního chlapečka v papírové čepce, který naše děti, nás a možná i naše rodiče ukládal svou pohádkou a legendárním dobrou noc do postýlek? Představte si, že Večerníček v letošním roce slaví již padesáté narozeniny. A díky jeho kulatým narozeninám se rozhodla Česká televize sestavit špalíček pohádek, které se objevily právě v pořadu Večerníček. Kniha má jednoduchý název - Večerníčkův pohádkový špalíček.

Celkem padesát pohádek k padesátému výročí. Mezi pohádkami si přijdou na své nejen děti, ale i rodiče, kteří mohou díky pohádkám nostalgicky zavzpomínat na dobu svého bezstarostného dětství.

Výběr pohádek je pestrý - najdeme zde takové klasiky jako je Krkonošská pohádka, Bob a Bobek a nebo třeba Káťu a Škubánka. Nechybí zde ale ani moderní pohádky (Berta a UFO, Žížaláci, Krysáci a další), které budou známy především dětem.

Od každé pohádky je vyprávěn jeden příběh, který je udělán formou komiksu. Tuto formu zpracování shledávám jako velmi přínosnou hlavně pro děti, protože pokud si nebudou chtít nechávat číst od rodičů, mohou si příběh povyprávět samy. Navíc i nám, rodičům, se díky tomu obohatí naše fantazie, když budeme podle obrázků vyprávět dětem.

Dialogy k příběhům upravila česká spisovatelka Petra Braunová, která píše knihy pro dospělé i děti.

Do této knihy jsem se zamilovala na první pohled. I kdybych neměla dítě, tak si knihu pořídím pro sebe, protože Večerníček byl v dětství můj kamarád a dodnes si pamatuji, že vždy po Večerníčku, jsme s mým mladším bratrem pelášili do našich postelí.

Má dcera je z knihy naprosto nadšená. Čteme si jí během celého dne, nejen před spaním, knihu už měla několikrát ve školce, protože prostě potřebovala “číst” kamarádům; sama mi příběhy vypráví a navíc se podle obrázků i moc hezky malují námi oblíbené postavičky. Takže u nás doma má kniha využití opravdu veliké.

Navíc na vazbě knihy je napsáno, že možná nezůstane pouze u knihy jediné, což by bylo dobře, protože do jedné knihy se prostě nevejde všechno, co by si člověk představoval.

Nakladatelství: Edice České televize
Rok vydání: 2015
Počet stran: 464

Večerníčkův pohádkový špalíček Večerníčkův pohádkový špalíček kolektiv autorů

50 let Večerníčku - 50 obrázkových příběhů V knize anketa a velká soutěž s Večerníčkem! Před PADESÁTI LETY se na obrazovce Československé televize poprvé objevily pohádky na dobrou noc v pořadu nazvaném VEČERNÍČEK. Ve stejném r... více

Komentáře (2)

monushka
21.06.2015

@Kariol Děkuji za tvůj komentář. Tak to já se moc těším na tu tvou recenzi :) S radostí si jí přečtu.

stavlamich
20.06.2015

Taky tuhle knížku mám, k recenzi, ale zatím jsem se k tomu nedostala. Ta tvá však úplně vyjadřuje můj názor, s malou sestřičkou si ji moc rády prohlížíme a ona je z toho unesená! A já vlastně taky, je to dokonale zpracované mé dětství. :)