Dřív než ji najde

Silver Bay bylo poklidným městečkem až do jednoho nedělního večera v září roku 1991. Tehdy uspořádal Ramsey Miller pohodový večírek pro sousedy - spousta jídla, pití a hudby, kterou vyhrávala Ramseyho kapela. Když však večírek skončil, Ramsey zavraždil nejen svou mladou ženu, ale také svou tříletou dcerku a sám se dal na útěk.

...Ramseyho ani Meg už nikdy nikdo neviděl. Člun se nikdy nenašel. Nejčastější teorie - podle mě správná - je taková, že Ramsey vyjel ve člunu na moře a hodil dceru přes palubu, buď živou, nebo už mrtvou...

Skutečnost je však jiná. Jeho dcerka není mrtvá, ale žije se svými příbuznými ve Fredonii, která leží v západní Virginii, pod jménem Melanie Denisonová. Melanii bude osmnáct let a žije v přísných podmínkách programu na ochranu svědků. Aby toho nebylo málo, tak právě zjistila, že čeká miminko.

A právě těhotenství dodalo Melanii impuls k tomu najít svého otce, který se dlouhých patnáct let ukrývá kdesi ve světě. Melanie z celého srdce touží, aby se její otec co nejdříve našel, aby mohla být volná a aby mohla bezstarostně vychovávat své dítě. Její cesta proto vede tam, kde kdysi započala - do městečka Silver Bay.

Její první cesta vede za Arthurem Goodalem, bývalým novinářem, který o "případu Millerových" napsal bezpočet článků a později začal psát také blog. Jelikož Arthur nyní leží ve vážném stavu v nemocnici, tak Melanii moc času nezbývá...

Novinka z nakladatelství Mystery Press mě naprosto uchvátila svou anotací a já jsem od knihy očekávala opravdovou pecku. Jestli kniha má očekávání splnila se Vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Jako první se klasicky podíváme na obálku. Ta je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy jsou v siluetě ženského obličeje znázorněny budovy. Za mě se jedná o povedenou obálku držícího se hesla "méně je více."
Kniha je rozdělena na tři části a disponuje celkem třiceti kapitolami a závěrem nechybí ani autorovo poděkování.
Děj se odehrává v minulosti /září 1991/, současnosti /září 2006/ a poslední kapitola se odehrává v červnu 2009.

V příběhu máme hned dva vypravěče. Kapitoly, které se odehrávají v minulosti jsou vyprávěny z pohledu Ramseyho, který v dětství a dospívání moc štěstí neměl, ale za to teď je ženatý, má dcerku, dům a práci řidiče kamionu.
Ramsey na své nešťastné dětství vzpomíná, nekonečné hádky rodičů, následující smrt jeho matky a alkoholismus jeho otce. Ramsey taky vzpomíná na své pracovní začátky a nulovou morálku, později se dovíme, jak se seznámil se ženou a jak se dostal k práci řidiče kamionu.
Vlastně mi toho člověka bylo chvílemi líto, nešťastné dětství, následující průšvihy.. za spoustu věcí si mohl sám, ale byl to také smolař, který měl chuť se napravit a stál o to, vést normální život.

Kapitoly odehrávající se v současnosti jsou vyprávěny z pohledu Melanie (Meg). Dlouhých patnáct let vyrůstala v malebné Fredonii pod přísným dohledem svých příbuzných, kteří ji vychovávali. V rámci programu na ochranu svědků je nucena dodržovat přísný režim, takříkajíc ze školy - domů.
Žádné knihovny, žádné společenské akce ani výlety a o zábavách nemluvě. Přesto se Melanie naučila trávit čas tak, aby si rodiče mysleli, že je stále ve škole. Tento tajný čas začala trefně nazývat "praní času" a trávila ho ve společnosti svého přítele se kterým také otěhotněla.

Dřív než ji najde je kniha, která se čte naprosto sama. Děj čtenáře doslova pohltí a než se nadějete budete litovat, že kniha nemá více stran. I když se přiznám, že jsem ze začátku netušila, která bije a připadala jsem si trochu zmatená. Tento pocit, však brzy vyprchal a já jsem si začala knihu naplno užívat.
Sledování Ramseyho života mi přišlo o trochu zajímavější, možná díky tomu, že mi byl blíž jakožto člověk chudých poměrů. Dokázala jsem se do něj vžít lépe, než kdyby se jednalo o synka bohatých manželů.

Závěr knihy zaváněl těžkým průměrem, vzhledem k tomu, jakou laťku nasadila kniha během příběhu. Ale to se občas stane, a zvlášť této knize a jejímu autorovi budiž odpuštěno.

Celkově knihu hodnotím jako thriller, který rozhodně stojí za vaši pozornost a pevně doufám, že se dočkáme dalších knih z pera Michaela Kardose.

Dřív než ji najde Dřív než ji najde Michael Kardos

MUSÍ NAJÍT SVÉHO OTCE DŘÍV, NEŽ ON NAJDE JI… Obyvatelé poklidného městečka Silver Bay na pobřeží New Jersey ten příběh dobře znají: jednoho nedělního večera v září roku 1991 uspořádal Ramsey Miller večírek pro sousedy a potom z... více

Komentáře (0)