Eskejp

recenze

Eskejp: Na útěku z kanceláře (2017) / MirkaVernerová
Eskejp: Na útěku z kanceláře

Eskejp popisuje život Michala, jehož dny v openscpace reklamní korporace jsou vlastně prázdné a beze smyslu. Jednotlivé příhody, které zažívá, ho v tomto dojmu utvrzují až se nakonec rozhodne svůj život změnit.
Vtipná forma, s níž autor neutěšenost Michalovy existence vhodně zlehčuje je dobrý způsob jak čtenáře už na prvních řádcích přesvědčit, že otevřeli tu pravou knihu. Za sebe mohu říct, že po zhltnutí první stránky, v níž jako kdybych četla sama sebe a své pocity - ačkoliv nejsem zaměstnanec žádné korporace - jsem se už nedokázala utrhnout a výtečně se bavila takřka do konce knihy. Nebýt nucených přestávek ve čtení, asi bych utrpěla ošklivé namožení bránice, protože komických až téměř absurdních scén, bylo v knize opravdu nepočítaně.
Tu a tam se vyskytla místa, která jakoby se čtenáři podbízela - tím mám na mysli jedno možná zbytečně často opakující se jméno - s ohledem na cílovou skupinu čtenářů musím nicméně přiznat, že ona místa ostatní pravděpodobně spíše přivítali. Některé momenty byly přes uvěřitelnost děje na hraně reálnosti, například Mikulášská scéna s pračkou a některé momenty, byly možná až překombinované. Avšak i tak, na mě kniha jako celek působila velmi autenticky.
Přestože nebo možná právě proto, že je Eskejp původně psaný blog, nezachycuje jen jednotlivé příhody hlavního hrdiny, zachycuje také jeho vývoj. Vývoj, který kupodivu není přímočarý, ale kolísá od nezaujatého pozorovatele, až po bezmocně unášeného nedobrovolného účastníka, aby se posléze opět pevně usadil a hlavní hrdina nakonec nalezl sám sebe. Vývoj, na jehož konci stojí paradoxně méně sebejistý, ale zato mnohem svobodnější člověk.
Eskejp je prostě souhrn epizod, z nichž se vám v hlavě jako úžasné puzzle pomaličku skládá charakter a život hlavního hrdiny - tedy přesněji jeho život a svět okolo něj.
Nikoliv nerada přiznávám, že jsem si skládání užila a to, co se mi nakonec složilo v mysli, mě okouzlilo.
Původně jsem totiž od knihy očekávala pouze sérii vtipných scén a poněkud nadsazené či komiksové podání reality, naštěstí jsem v knize našla i pár lehkých podnětů k zamyšlení, což u dobré knihy dle mého názoru chybět prostě nesmí. A i proto ji velmi doporučuji k přečtení.

Eskejp: Na útěku z kanceláře Eskejp: Na útěku z kanceláře Jiří Charvát

Michal Majer hledá lásku a naplnění, chce žít dechberoucí příběh. Přesto každý den míří do firmy, kde navrhuje reklamní předměty. Společnost mu dělají prokrastinující dredatý grafik Pixel, ovulující recepční Sylva, vlezdoprdelka P... více

Komentáře (0)