Evropské hřiby na čtenářově talíři

recenze

Hřibovité houby Evropy (2017) 5 z 5 / (O.O)
Hřibovité houby Evropy

Když pan Mikšík v roce 2017 uveřejnil informaci o připravované houbařské monografické příručce, v té době obsáhlostí a pojetím jedinečné nejen na české poměry, ale i v mezinárodním měřítku, neváhal jsem a začal pokukovat po všech možných eshopech s knihami a hledal.
Jako vášnivý amatérský mykolog jsem si tento klenot nemohl nechat ujít, a když se naskytla příležitost, neváhal jsem a ihned ho předobjednal.
Co naplat, že se nyní dá oproti tehdejší době koupit za třetinovou cenu. U novinky bývá cena vždy vyšší.
Snížená cenovka se však ani po těch letech na kvalitě informací, estetickém půvabu a grafickém zpracování nijak negativně neprojevila a stáří na této knize rozhodně není znát.
Naopak, i s časovým odstupem se tato monografie jeví jako naprosto skvělá koupě, a to i s přihlédnutím k faktu, že profi mykologické literatury se v současné době na trhu nachází snad ještě méně než pověstného šafránu, a nakladatelé často uvádějí na trh i druhé a třetí vydání již publikovaných knih, aby uspokojili poptávku.
Tato jedinečně obsáhlá publikace, jak už název napovídá, obsahuje snad všechny hřibovité houby, které se dají v Evropě najít. A že jich je kolem stovky!
Neopomíjí například vzácný hřib vlčí, ani hřib sírový a jiné překrásné a nezvyklé makromycety, které bývají v běžných atlasech zřídka kdy vyobrazeny.
Fotografie působí moderně, a velmi často byly pořízeny jen pár let před uzávěrkou, takže je to na kvalitě znát, jen některé druhy hub, které nebyly i desítky let nalezeny a předpokládá se, že vyhynuly (kupříkladu hřib šumavský, nalezený roku 1967 na Kvildě), mají vyobrazení staršího data poplatného době nálezu, ale díky velkému formátu knihy a kvalitnímu křídovému papíru obsahují i tak hodně detailů, takže bych jejich kvalitu také označil za uspokojivou.
Velkým plusem a jedním z argumentů pro koupi této knihy je fakt, že hřibovité houby patří u tuzemských houbařů mezi nejoblíbenější, a naučit se znát některé vzácné druhy navíc může zabránit i finanční katastrofě, protože neznalost zákona neomlouvá, a takový pěkně urostlý exemplář hřibu královského v košíku dokáže peněženku pomýleného houbomila pěkně provětrat.
Pokud bych měl publikaci zhodnotit, jedná se dle mého názoru o povedené dílo hodno koupě.
Svým rozsahem a zpracováním nemá mezi monografickými publikacemi o hřibovitých houbách obdoby, a to i v mezinárodním srovnání.
Jediná u nás dostupná konkurence sestává z počinu nakladatelství Academia, a to s názvem Hřibovité houby, taktéž vydané panem Mikšíkem (spolu s panem Šutarou), v roce 2009. Ta je ale již trošku jinak pojatá, viz recenze.
Krásný počin, krásná práce, jedinečné grafické zpracování. Pět hvězdiček *****


Hřibovité houby Evropy Hřibovité houby Evropy Michal Mikšík

Hřibovité houby. Kdo by je neznal? Milujeme jejich vůni a chuť a rádi se za nimi vydáváme do lesa. Sice je prakticky nelze zaměnit za smrtelně jedovaté druhy, přesto se vám tento atlas bude hodit. Možná ani netušíte, jak veliká ro... více


Komentáře (0)

Přidat komentář