Geocaching trochu jinak

recenze

Pět (2015) / Schefik
Pět

Německá spisovatelka Ursula Poznanski je v naší zemi známá především mladším čtenářům, které nadchla již svým knižním debutem, jenž u nás vyšel u nakladatelství Fragment pod názvem Erebos a posléze i Saeculum. Nyní se autorka vrací s dalším počinem, který tentokrát nemíří na dospívající generaci, ale na jejich rodiče. Alespoň to tak podle anotace vypadá, dokáže ovšem tato úspěšná young adult spisovatelka uspět v tvrdé konkurenci kriminálních příběhů z celého světa?

Již ve své prvotině Poznanski dokázala, že pro své příběhy dokáže najít neobvyklá a originální témata, jež dodávají jejím knihám ten správný šmrnc. Zatímco v Erebosu se čtenáři ponořili do světa počítačových her, v její nejnovější knize Pět sice tak trochu u IT technologií zůstaneme a budeme si i hrát, ale poněkud jiným stylem. Autorka se rozhodla využít stále populárnější geocaching, kolem kterého vystavěla celou zápletku.

Pokud byste náhodou z nějakého důvodu nevěděli o co v této záležitosti jde, tak věřte, že se jedná o hru na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (v češtině psáno i keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice. A právě o cache a zeměpisné souřadnice půjde v této knize především.

Nedaleko Salzburku je na přilehlé pastvině objevena mrtvá žena. Na první pohled se zdá, že se jedná o sebevraždu, jenže již při bližším pohledu je jasné, že na místní kriminálku čeká další vyšetřování. Zavražděná má navíc na chodidlech vytetované souřadnice, a tak vyšetřovatelům nezbývá nic jiného, než se vydat po stopách vraha. Kam až je ovšem tato hra dovede, nemá nikdo z nich tušení.

Za hlavní hrdiny úvodního dílu chystané série zvolila autorka dva vyšetřovatele Beatrice Kasparyovou a Florina Wenningera. Florin to s Beatrice rozhodně nemá jednoduché a její vznětlivá povaha některým věcem zrovna nepomáhá, na druhou stranu tvoří skvělý tým, a tak ji Florin chrání i před rozčílenými nadřízenými. Vedle samotného vyšetřování je právě tato příběhová linie tím nejdůležitějším, co na čtenáře čeká. I když je potřeba zmínit, že oproti ostřílenějším kriminálním kolegům jej nerozvíjí až v takové míře, v jaké by mohla.

Samozřejmě jde v této knize hlavně o vraždy a pátrání po vrahovi. Je potřeba před autorkou smeknout, že ji napadlo zapojit do příběhu i oblíbený geocaching. Díky tomu získává tato kniha daleko větší atraktivitu a zastaví se u ní i ti čtenáři, kteří například za normálních okolností tento žánr nevyhledávají. Ostatně jak autorka umí využít nové a neotřelé nápady, o tom jsme se již mohli přesvědčit.

Abychom ovšem pouze nechválili, najde se i pár záporů, nad kterými se možná někdo pozastaví, ovšem pro naprostou většinu nebudou zase tak podstatné. Ačkoliv je samotná zápletka nápaditá a originální, možná by si zasloužila trochu více propracovat. Místy je znát lehká schématičnost a zjednodušení samotného děje. Je to možná zapříčiněno tím, že autorka do teď psala především pro mladší čtenáře a ty tuto jednoduchost vesměs oceňují. To samé platí i o postavách, když pomineme hlavní hrdiny, prakticky nikdo není rozebrán více do hloubky, mimochodem i ti hlavní hrdinové by si zasloužili trochu přidat. Ale kdo ví, třeba se autorka rozhodla rozvíjet tyto části až v další knize, na odpověď si ovšem budou muset čeští čtenáři počkat.

Přes všechny své klady i zápory si tato kniha rozhodně zaslouží pozornost. Čtenáře dokáže nadchnout originálním nápadem a příběhem, který dokáže své čtenáře pohltit již od úvodní strany. I přes mírná zaškobrtnutí , která fanoušci autorce rozhodně odpustí, Ursula Poznanski dokázala, že se nemusí omezovat pouze na literaturu pro mládež. Pět je zkrátka svěží dílko, které rozhodně nikoho neurazí.

Pět Pět Ursula Poznanski

Na pastvině leží mrtvá žena. Zavražděná. Na chodidlech má vytetované souřadnice. Na označeném místě čeká příšerný nález: ruka zatavená do plastové fólie a hádanka, jejíž řešení vede ke schránce s další uříznutou částí těla. V mi... více

Komentáře (0)