Dva roky uběhly jako nic a jedna z nejzářivějších hvězd severské krimi se vrací zpět na scénu, aby svým fanouškům přinesla další dílek do fascinující mozaiky příběhů, točící se okolo jedné z nejvýraznějších postav tohoto žánru - Harryho Holea. A jak už je dobrým zvykem, Jo Nesbø svého hrdinu ani tentokrát rozhodně nebude šetřit. O tom se můžeme ostatně přesvědčit v nejnovějším dvanáctém dílu série, jenž u nás vychází v překladu Kateřiny Krištůfkové pod názvem Nůž.
Harry Hole měl sice svou kariéru již nadobro pověsit na hřebíček už v desáté knize série, s oblíbenými hrdiny se však všichni loučí velice těžko. A to evidentně platí i pro norskou detektivní superstar Jo Nesbøho, jenž přichází už s druhým přídavkem do této povedené série. Otázkou však zůstává, zda má Harry Hole svým fanouškům ještě co nabídnout. Bude tak Nůž pouze nastavovaná kaše, nebo dostaneme Nesbøho další majstrštyk, který nás posadí na zadek? Odpověď je už na první pohled jednoduchá. O osud tohoto vyšetřovatele se tak rozhodně nemusíte bát, byť se to bez pár připomínek neobejde.
Zapomeňte na sluníčkového Harryho Holea. Idylické manželství s Ráchel je v troskách, stejně tak práce vyučujícího na policejní akademii. Jediná jistota, která Harrymu zůstala je starý známý Jim Beam, se kterým tráví čím dál víc času. Troska, zkrachovalec a notorický alkoholik je zpět! A právě kolem něj se točí ústřední osa vyprávění této knihy. Zapomeňte tak na velké případy z minulosti, nahánění masových vrahů a nebezpečných zločinců, tentokrát je to čistě o Harrym.
Samozřejmě se to bez detektivní linie zcela neobejde, jak jinak by mohla vyniknout genialita našeho vyšetřovatele. Jo Nesbø však nepřichází se zbrusu novým trumfem, ale oprašuje jeden hodně starý Holeův případ, na kterém se snaží postavit detektivní zápletku knihy. Avšak s tím, jak postupně přečtené stránky přibývají stále více vychází najevo, že tato linie je zde spíše nezbytným doplňkem, než ústřední osou knihy.
To samozřejmě nemusí být nutně špatně, ostatně čtenáři si Harryho Hole více než oblíbili a tak je jasné, že zápletku točící se jen kolem něj bezesporu uvítají. Na druhou stranu, právě díky tomuto zaměření ještě více vyniknout určité bolístky, které si sebou Jo Nesbø, potažmo jeho hrdina nesou již od první knihy.
I tentokrát se tak můžete těšit s naprosto fascinujícího příběhu, který vás nenechá vydechnout až do poslední strany. Akce, střídá akci, napětí skvěle graduje a náš hrdina se dostává do varu. Na druhou stranu se však Jo Nesbø nezbavil některých svých neduhů, které se s ním táhnou napříč celou sérii. Zcela tak zapomeňte na to, že by se samotný příběh snažil držet v rozumných mantinelech a působil na čtenáře alespoň trochu uvěřitelně. Nesbø tentokrát splétá doslova šíleně zamotaný případ v jehož osidlech uvízne úplně každý, kdo kdy přišel s Harrym do styku. A jak už je u Nesbøho dobrým zvykem, na tomto místě nastupuje genialita našeho vyšetřovatele a superschopnosti, za které by se nestyděl ani kdejaký hrdina.
Samotná zápletka je navíc vcelku jednoduchá, jen autor z ní dělá trochu zbytečně komplikovanou a lehce překombinovanou záležitost. Avšak, i přes tyto výtky je dvanáctý díl série stále skvělým čtením. Autor vše zachraňuje svým výjimečným vypravěčským talentem a schopností zaujmout. Na druhou stranu je fakt, že kniha by rozhodně zasloužila maličko proškrtat, necelých 600 stran je v tomto případě zbytečně moc a i ten samotný konec si mohl Jo Nesbø odpustit...

Harry Hole se už mnohokrát probudil s temným tušením, prázdnou hlavou a kocovinou jako trám. Tentokrát je ovšem probuzení ještě horší než jindy. Kdysi slavný kriminalista má na rukou i kalhotách krev a až po chvíli si vybaví, že z... více
Komentáře (1)
Schefik také napsal

Díky za recenzi. Namlsala mě. Knihu si zapíšu na lísteček, kde mám napsané knihy, které si chci koupit. Harry Hole nesmí chybět.