Helénistická filozofie Cardona

recenze

Helénistická filozofie: Kynikové, stoikové a epikurejci (2023) 5 z 5 / hulahula
Helénistická filozofie: Kynikové, stoikové a epikurejci

Nevěděl jsem, co od této řady Objevujte filozofii čekat, ale nezklamala a doporučuji všem zájemcům o filozofii. Objednal jsem si celou řadu a líbí se mi. Tato kniha mě zaujala, nejen proto, že poskytuje čtivý úvod do problematiky pro zainteresovaného čtenáře, informace jsou zajímavé, je přehledná a hlavně se dobře čte, takže doporučuji (např. je určitě vhodná na maturitu nebo k přijímacím zkouškám na filozofii, ale také obecně pro všechny zájemce z řad veřejnosti) a není příliš rozsáhlá (142 stran je na úvod dostatečných, ale samozřejmě neobsahuje důkladný rozbor všech stěžejních děl). Stejný názor mám v zásadě i na další knihy z této řady.
V této knize se pojednává o hlavních filozofických směrech konce antiky, nejvíc prostoru je věnováno stoicismu a epikureismu, ale věnuje se i menším helénistickým školám, skepticismu a kynismu. Je vidět, že autor je odborník na dané téma, styl knihy je svěží a čtivý.
Obsahuje dost zajímavé informace o samotných filozofech, obecné informace o daných školách, ale chyběl mi větší rozbor některých známých děl, např. Hovory k sobě od Marka Aurelia jsem jen zmíněny.


Helénistická filozofie: Kynikové, stoikové a epikurejci Helénistická filozofie: Kynikové, stoikové a epikurejci J. A. Cardona

Helénistické filozofické školy se v 21. století ukazují být překvapivě moderním zdrojem intelektuální a duchovní inspirace. Po dlouhou dobu stály stranou pozornosti, protože byly považovány za méně důležité a upadající v soumraku ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář