HESTER

recenze

Hester (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Hester

92/2024
HESTER
LAURIE LICO ALBANESE
Nakl. IKAR
Rok vydání 2024
360 stran
5*/5

Když se u nás ukázala kniha HESTER, a tvrdila o sobě, že nám bude vyprávět příběh ženy, která inspirovala Hawthornea k napsání Šarlatového písmene, zvědavost a skepse se ve mně mísily stejnou měrou.

Mladá švadlena Isobel žije ve Skotsku se svým manželem, lékárníkem Edwardem. Ten však propadne kouzlu opia a mladému páru nezbyde nic jiného, než se odstěhovat do Nového světa. Nový domov mají najít v americkém Salemu. Krátce po příjezdu Edward Isobel opouští s tím, že se vydává hledat nové podnikatelské příležitosti.

Po většinu knihy tak sledujeme tuto úžasnou mladou ženu, která se ze dne na den ocitá bez peněz, bez práce, bez muže, to vše ve městě, které se dívá přes prsty na uprchlíky.

Naštěstí má obrovský dar – děděný po generace a předávaný v jejich rodině z matek na dcery. Umí nádherně vyšívat a díky svému jedinečnému smyslovému vnímání - synestezii - dokáže svým výšivkám vdechnout kouzlo.

A potom potkává Nathaniela, mladíka, který nechce nic jiného než psát, ale prozatím se mu nepovedlo prosadit.

Oba dva tyto mladé lidi to k sobě od prvního okamžiku táhne, ale oba dva mají za sebou velice pohnutou rodinou minulost, která je může rozdělit.

Isobel je potomkem žen, které byly kdysi dávno označovány jako čarodějnice. Nathaniel je zase z rodu krutých mužů, kteří kdysi dávno nevinné ženy obviňovali z čarodějnictví a následně upalovali.

Mají tito dva lidé šanci na šťastný konec jejich vzájemné lásky? Pokud jste četli Šarlatové písmeno, tak odpověď již znáte...

Bála jsem se, že to bude slátanina, přiznávám se rovnou. Naštěstí jsem dostala nádherný historický román, věrný době, ve které se odehrával. Isobel byla úžasná hrdinka, žena, která se musela postavit světu navzdory, světu, jemuž vládli muži a bigotní společnost.

Autorce se povedlo napsat krásný příběh, který mě paradoxně oslovil mnohem více, než kdysi čtené Šarlatové písmeno. I když i to se mi kdysi dávno líbilo, až teda na ten prolog, to bylo peklo.

Máte zde silnou hlavní hrdinku, která si zaslouží obdiv. Máte zde perfektně zachycené 19. století se všemi jeho nešvary a složitostmi. Dostanete se do 17. století, kdy se pořádaly hony na čarodějnice. Sledujete prudérní společnost, která odsuzuje jinakost, dobu, kdy žena nebyla v podstatě nic a musela se cele podřizovat svému muži. A na přátelích Isobel se lehce dotkneme i problematiky otrokářství.

Já nemám co vytknout, kniha se mě dotkla více, než jsem čekala. Jsem neskutečně moc ráda, že jsem neodolala, když si mě kniha k sobě volala a dala jsem jí šanci, i přes jisté počáteční obavy. Nejednalo se o žádnou vykrádačku slavného díla, bylo to úplně jiné, ale přesto nádherné. ( ČERVEN 2024)


Hester Hester Laurie Lico Albanese

Živý obraz ženy, která inspirovala tragickou hrdinku románu Nathaniela Hawthorna Šarlatové písmeno. Mladá švadlena Isobel Gambleová žije se svým manželem, lékárníkem Edwardem, v Glasgow. Edward však propadne kouzlu opia a topí se ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář