Historický román, který nesmíte přehlédnout

recenze

Pět klíčů k Blaníku (2024) 5 z 5 / Thomasso23
Pět klíčů k Blaníku

Tento román jsem si vyhlédl proto, že tohoto autora ještě neznám. První dojem z knihy je velmi dobrý, příběh je svižný a zajímavý.
Děj je zasazený do doby vraždy svatého Václava bratrem Boleslavem. Příběh začiná nuceným přesunem malého Radima, jehož otec byl písařem na knížecím dvoře v Praze. Bez rodičů je převezen na Hradisko na řece Otavě. Místo vřelého přivítání dědečka, malého Radima čeká boj o místo v novém společenství lidí, které nezná. Radim, jmenovec svého dědečka, se ukáže jako velmi bystrý a chytrý chlapec, který dokáže přemýšlet a vymýšlet různá zlepšení v Hradisku. Z malého kluka se velmi rychle stává mladý jinoch, který najde zalíbení v místní mladé léčitelce. Poznává taje ženské lásky, i to, že našel nový domov. Po nějaké době je jasné, že musí zjistit osud svých rodičů a zároveň se pokusit o misi, kdy se pokusí vysvobodit svého děda z vězení nového knížete Boleslava. Ovšem za svoje činy není až tak pochválen, naopak se zdá, že nadobro ztratil vztah se svým nejbližším příbuzným, dědečkem Radimem. Román samozřejmě mluví o Blaníku a jeho rytířích, ale rozuzlení příběhu již nechám na laskavém čtenáři. Mé shrnutí této knihy je, že se jedná o moc krásný román, který potěší ne jednoho milovníka historie. Na daší díla tohoto autora se nelze netěšit.


Pět klíčů k Blaníku Pět klíčů k Blaníku Jaroslav Tymich

Po zavraždění knížete Václava je mladý Radim poslán do bezpečí z Prahy na venkov. Zde se musí nejen naučit starat sám o sebe, najít své místo v pro něj úplně novém světě, ale také najít cestu ke svému mrzoutskému dědečkovi. Postup... více


Komentáře (0)

Přidat komentář