Hlavně všechno přežít

recenze

Hlavně všechno přežít (2024) 3 z 5 / ElisR1
Hlavně všechno přežít

Od Hlavně všechno přežít jsem čekala něco trošku jiného, než jsem ve skutečnosti dostala. Úplně bych příběh neoznačila za dystopický thriller, jak je kniha propagovaná, ale spíše za dystopické rodinné drama.
Hlavní hrdinkou je zde patnáctiletá Haley, která prostřednictvím zápisků líčí, co se vlastně stalo. Takže kromě klasického dění se můžete těšit i na její různé rady, co dělat v případě apokalypsy.
Co se mi na knize líbilo bylo, že autor si dokázal skvěle pohrávat s vykreslenou realitou, kdy čtenář vůbec netuší, kde je vlastně pravda a samotnou pandemii představil poměrně reálně, že by to takhle i mohlo probíhat.
Bohužel však pro své vyprávění zvolil velmi nesympatické postavy, které mi neskutečně kazily celkový dojem z knihy. V příběhu se totiž nenacházela jediná postava, ke které bych cítila nějaké sympatie, spíše naopak mi všichni lezly na nervy.
Také úplně nemůžu pochválit vykreslení hlavní hrdinky, protože mi přišlo, že je opravdu poznat, že ji napsal muž, tudíž její chování nebylo úplně uvěřitelné.
Kromě samotného pandemického stavu se ale příběh zaměřuje hlavně na emoce a vztahy v rodině. Autor se hodně zaměřoval na manipulaci rodičů s dětmi a přetahovanou, který z rozvedených rodičů si získá jejich přízeň. A věřte mi, když říkám, že z chování dospělých vám zde moc dobře nebude.
Hlavně všechno přežít sice neobsahuje příliš nečekaných zvratů, ani drsný boj o život, ale pokud máte rádi drastické scény, minimálně jednou si zde na své přijdete.
Celkově si knihu ale spíše užijí milovníci rodinných dramat, kteří si libují v manipulujících postavách a jejich neustálém měnění stran.

Hlavně všechno přežít je realisticky vykreslená pandemická dystopie, ale místo boje o přežití se zaměřuje spíše na vztahy uvnitř skupiny a hlavně pracuje s nevědomostí čtenáře. Takže pokud vám nevadí podivně se chovající postavy a máte v knihách rádi prvky pandemie, tak tohle by se vám mohlo líbit.

Recenze je psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada.

Hlavně všechno přežít Hlavně všechno přežít Ewan Morrison

Jmenuju se Haley Cooper Croweová a bydlím v izolaci na odlehlém místě, o kterém nesmím mluvit. Uběhly dva roky od pandemie covidu-19. Haley a Ben žijí se svou rozvedenou matkou. Jejich otec ovšem věří, že se neodvratně blíží ep... více

Komentáře (0)