Hledání Phoebe je kniha, ktorá ponúka veľmi osobitý pohľad na svet cez oči autistickej tínedžerky. Phoebe nie je len postavou so špecifickým pohľadom na svet, ale aj dievčaťom, ktoré čelí bežným problémom dospievania škole, priateľstvám, rodinným vzťahom a pubertálnym výzvam, ktoré jej priateľka Bethany prináša. Autizmus je samozrejme dôležitým aspektom jej života, ale kniha nám ukazuje, že Phoebe nie je len autistka. Je to dievča, ktoré hľadá svoje miesto vo svete a snaží sa pochopiť veci, ktoré pre iných ľudí sú prirodzené.
Pri sledovaní Phoebeiných myšlienkových pochodov, ktoré nám, čitateľom, často prídu nezvyčajné, sa ukazuje zaujímavý a miestami vtipný pohľad na to, ako sa môže líšiť vnímanie sveta. Mnohé veci, ktoré sú pre ostatných bežné, ju prekvapujú, čo vytvára silný kontrast, ktorý mňa prinútil zamyslieť sa nad vlastnými pohľadmi na realitu. Tento kontrast sa ešte viac prehlbuje, keď Phoebe čelí otázkam ako lož, sex alebo náboženstvo, ktoré jej prinášajú zmätok. Tieto momenty sú vykreslené s veľkou citlivosťou a úctou, čo dodáva príbehu hlbokú silu.
Samotný autizmus je v knihe zobrazený veľmi realisticky, a to nielen cez Phoebine interakcie s okolím, ale aj cez jemne vykreslený proces, ako sa dozvedela o svojej diagnóze. Je krásne ukázané, že aj keď je špecifická, nie je to jej jediná charakteristika. Phoebe je oveľa viac je premýšľavá, analyzujúca a hľadajúca odpovede na veci, ktoré mnohí považujú za bežné.
Kniha je zároveň veľmi osobná, pretože autor ju napísal ako darček pre svoju dcéru, ktorá má tiež poruchu autistického spektra. Celkovo je Hľadanie Phoebe príbehom o pochopení, priateľstve a prijímaní inakosti. Nie je to len príbeh o autistickom dievčati, ale o tom, ako sa vyrovnať so životom, ako sa učiť byť sám sebou a ako budovať vzťahy s ľuďmi, ktorí nás podporujú.
Tento príbeh je pre každého, kto hľadá knihu, ktorá je nielen hlboká, ale aj zábavná a plná nečakaných momentov. Hľadanie Phoebe je kniha, ktorá nás učí hodnoty ako empatia, trpezlivosť a ochota pozrieť sa na svet očami druhého.
Hledání Phoebe Gavin Extence
Phoebe má ráda pravidla. Jenže život se pravidly pokaždé neřídí. Phoebe je na spektru. Nejraději zůstává ve své komfortní zóně, chodí na procházky se psem, píše fantasy a jako každý teenager se snaží přežít školu. To všechno s... více