Hodinářův trik

recenze

Hodinářův trik (2024) 5 z 5 / Rasttea
Hodinářův trik

Děkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku. Poprvé se mi dostává do ruky dílo Jefferyho Deavery a tím pádem 16. případ Lincolna Rhyme.
New York paralyzuje pád jeřábu. K vyšetřovatelům se dostane zpráva politické frakce, tvrdící, že dokud nepřistoupí na podmínky, za 24 hodin spadne další jeřáb, a pak nastane další katastrofa…. Tým kolem kriminalisty i NYPD mají plné ruce práce, aby rozklíčovali případ a zabránili dalším katastrofám. Geniálními dedukcemi a průkaznými fakty Rhyme zjistí, že za celou věcí stojí jeho dlouholetý nemesis – tzv. „Hodinář“. A čas neúprosně běží. Díky tomu, že se příběh odehrává, dá se říci, v reálném čase, je eskalované napětí ještě intenzivnější a pojem času nabírá zcela konkrétní obrysy. Velkou roli hrají detaily a mikroskopické pátrání, které evokuje soukolí hodinek, kdy jakékoliv zrnko může celý strojek zastavit a zničit. Ne jednou se postavy ocitnou v ohrožení života, kdy rozhodují vteřiny spolu s jejich instinkty.
Musím říci, že autor píše velmi působivě a poutavě. Příběh velmi lehce dokáže pohltit a velmi rychle ubíhá. V příběhu se pohybuje velký počet postav, díky čemuž se, mám pocit, dostává příběhová hra kočky s myší obrysy i na pole vztahu autora-čtenáře, kdy ho scénář a tedy autor, dostává tam, kde ho chce mít. A upřímně, čtenáři se to bude líbit. Autor častokrát nechává dokončení rozhovorů postav na představivosti čtenářů, kteří se ve většině případů dozvědí konkrétnější myšlenkové pochody, následné kroky vyšetřovatelů a rozuzlení ve správně načasovanou chvíli. Rozhodně tedy není nouze o momenty překvapení, a že jich je v příběhu dostatek.


Hodinářův trik Hodinářův trik Jeffery Deaver

V New Yorku se záhadně zřítí stavební jeřáb, který způsobí obrovskou zkázu. Případu se ujímají Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová. K sabotáži se brzy přihlásí lidé z tajemné politické frakce a předloží ultimátum: pokud nedostanou, co... více


Komentáře (0)

Přidat komentář