Horké noci s vůní levandule a broskvoňových květů...

recenze

Levandulové noci (2015) 4 z 5 / Šárka5875
Levandulové noci

Hlavní postavou románu je osmadvacetiletá Isabelle Tegenová. Se svým úspěšným manželem žije v Hamburku v přepychu a bohatství, ovšem šťastná není. Frithjof, který ve svých čtyřiatřiceti letech zdědil obrovský majetek a zavedenou firmu po svém otci, má Isabelle spíše na ozdobu a reprezentaci sebe samého, o velké lásce nemůže být řeč. Když se Isabelle během několika měsíců nepodaří „plánovaně“ otěhotnět, přijde Frithjof s návrhem umělého oplodnění. Nejedná se vlastně ani tak o návrh, jako o hotovou věc, která se uskuteční. A to je pro Isabelle poslední kapka. Sbalí si své věci a opustí nejen manžela, ale i Německo. vydá se do Francie do Provence, která ji velice láká. Potřebuje být sama a ujasnit si, co se životem dál.
Shodou náhod a okolností má možnost se ubytovat na statku plném velmi příjemných a srdečných obyvatel. Na Rinquinqaine poznává paní Cécile, Matilde, její starší dceru, pratetu Germaine, malého Laurenta, syna mladší dcery paní Cécile. Ale hlavně Corina Le Bera... Céciliina syna s uhrančivýma zelenýma očima. Corin je mladý vdovec a přestože byl úspěšný architekt, nyní se stará o statek. Isabelle rozhodně není lhostejný, ale na scéně se také objevuje Madeleine, krásná a bohatá Corinova kamarádka z dětství.
Je Madeleine opravdu pouze dobrá kamarádka? Navíc... Isabelle je stále vdaná žena, o čemž nemá nikdo ze statku ani potuchy. Má v úmyslu se k manželovi vrátit nebo úplně změní svůj dosavadní život?

Kniha zaujme na první pohled krásnou obálkou. Bohužel jsem ji začala číst po příběhu, který byl napsán velmi svižně a takříkajíc „živě“. A to asi ovlivnilo z části i můj pohled na ni. Levandulové noci mi přišly takové rozvláčné, první polovina knihy mě v podstatě docela nudila, nic zvláštního se tam neudálo. Autorka mnohem lépe popisuje prostředí plné broskvoní a voňavé levandule než charaktery hrdinů příběhu. Postavy jsou vykreslené tak nějak povrchně, neživě, mnoho nezaujmou. Druhá polovina knihy je přece jen o trochu živější a četla jsem ji s větší chutí.

Doporučuji, pokud hledáte jednoduchý románek, protože nic složitého v knize opravdu nenajdete. Pokud vás láká prostředí Provence, pak si přijdete na své, jelikož krajina je popisována velmi sugestivně a krásně navodí představy voňavých levandulových polí a broskvoňových květů. Milá oddechovka z krásné oblasti Provensálska.

Zpočátku jsem myslela, že knihu ohodnotím pouze průměrně, ale nakonec dávám čtyři hvězdičky, i když slabší. Plus má prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Doufám, že se mi do Francie a oblasti Provence podaří někdy také podívat. Nejspíš si přečtu i pokračování, protože mě přece jen zajímá, jak se život Isabelle bude vyvíjet dál.

Levandulové noci Levandulové noci Kerstin Gier

Po rozchodu se svým snoubencem Isabelle doufá, že na venkovském statku rodiny le Ber na březích řeky Durance najde nový domov. Sídlo mladého Corina le Ber je však velmi zadlužené a bezohledný hoteliér větří šanci přebudovat statek... více

Komentáře (0)