Hrobové ticho – třetí díl detektivní série
recenze
Hrobové ticho (2024) / KizuiziZa recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Albatros Media (Kniha Zlin)
Detektiv šéfinspektorka Helen Laveryová se má konečně po nemocenské vrátit do práce. Ovšem její návrat není zrovna poklidný, protože je rovnou přivolána na místo činu. Prvotní zjištění přinášejí děsivou informaci – oběť byla očividně mučena a byla to policistka...
Další z mých oblíbených sérií, která se čte lehce a kdy mi neskutečně sedí hlavní postava. Takže ano, těšení se bylo veliké!
Hrobové ticho je opět parádní detektivka a já jsem nadšená. Příběh mě chytl už od prvních stran a hlavně si dovolím říct, že je zatím z celé série nejlepší. Jistě, tomuto předcházejí zatím jen dva díly (Smysl vraždy a Pravdu neumlčíš), ale Hrobové ticho jakoby mělo už od začátku našlápnuto na to dokázat, že to prostě tahle série umí pořádně rozjet.
Helen je vdova, která s pomocí své maminky vychovává dva dospívající syny. Její život se tak rozděluje mezi chytání padouchů a starostlivou péči o rodinu, která se každý den bojí, že by o ní mohla přijít. Jenže ani obavy rodiny Helen nepřesvědčí, aby této práce zanechala.
Autorka si zachovává stejný styl vyprávění, takže i tentokrát se věnuje nejen případu, ale i soukromí Helen; i když tento díl se právě jejímu soukromí věnuje méně, než třeba předchozí díl. Mnohem víc prostoru tak dostává zapeklitý případ, akční i dojemné momenty a také nejedno překvapení. Kapitoly jsou celkem krátké, takže vás to prostě nutí číst stylem „ještě jednu kapitolu...“.
Hrobové ticho je naprosto parádní čtení a mne celkem dost mrzí, že tuhle sérii není moc vidět. Hlavní postava Helen je obyčejná ženská bez superhrdinských vlastností, má obyčejné radosti i trápení a i když jí život uštědřil krutou ránu, ona jde, hlavně kvůli synům, dál.
Hrobové ticho se dá číst samostatně, případ je zde uzavřen. Ale jak už to u sérií bývá, je lepší číst od začátku – je zde postupný vývoj vedlejší linky a v nových dílech jsou pak jisté zmíňky děje předchozího.
Na GR má tahle série celkem 5 dílů, tak budu doufat, že se i u nás těch dalších dvou dočkáme.
Hrobové ticho Jane Isaac
Když je v polorozpadlé továrně nalezeno zohavené tělo policistky, hamptonshirská policie je v šoku. Detektiv šéfinspektorka Helen Laveryová se po vynucené pauze vrací do práce a okamžitě se vrhá do vyšetřování případu, jaký ještě ... více